Floridan lhbtq-vastainen laki ”Don’t Say Gay” muuttui viime viikon maanantaina faktaksi. Kuvissa Floridan republikaani kuvernööri Ron DeSantis nähdään allekirjoittamassa laki ympärillään kouluikäisiä lapsia ja poliitikkoja. Laki kieletää puhumisen lhbtq-asioista ja -henkilöistä osavaltion peruskouluissa. Kuvissa nähdään leveitä hymyjä ja suuria suosionosoituksia.

Mutta juhlatunnelmat eivät kestäneet kauan. Vain kolme päivää lain allekirjoittamisen jälkeen osavaltio oli saanut kimppuunsa joukon huippuasianajajien avustamia järjestöjä.

”Laki H.B 1557 (Don’t Say Gay -lain virallinen tunnus) myötä Florida on kieltämässä kokonaisen sukupolven lhbtqi-ihmisiltä olemassaolon ja ihmisarvon. Kyseessä on yritys hallita nuorten ajatuksia valtiollisen sensuurin kautta – ja heikentää lhbtqi-ihmisten elämänlaatua kieltämällä heidän todellisuutensa. Tämä on törkeää vallan väärinkäyttöä”, todetaan oikeudelle toimitetussa kanteessa.

Järjestöt yrittävät oikeusteitse estää lain ennen kuin se astuu voimaan 1. heinäkuuta, yksi järjestöistä on Equality Florida.

”Me olemme luvanneet puolustaa jokaisen opiskelijan oikeutta terveelliseen oppimis- ja kasvuympäristöön ja että kaikki vanhemmat voivat tuntea perheensä hyväksytyksi”, kirjoittaa järjestö kanteessa.

Kuvernööri DeSantis tuomitsee haastahakemuksen ja sanoo, että järjestöt haluavat ”kieltää vanhempien oikeudet”.

– Me tulemme puolustamaan vanhempien oikeutta suojella nuoria lapsiaan seksuaaliselta häirinnältä Floridan kouluissa, sanoo DeSantisin edustaja.