Iso-Britannian pääministeri Boris Johnson otti kantaa kuumana käyvään keskusteluun transurheilijoiden osallistumisesta kilpaurheiluun.

– Mielestäni biologisten miesten ei tulisi kilpailla naisten uhreilutapahtumissa. Ja ehkä tämä aiheuttaa keskustelua … mutta minusta se olisi järkevää, Johnson sanoi keskiviikkona PA median mukaan. Asiasta ovat uutisoineet laajalti useimmat mediat. Johnson mainitsi asiassa samassa yhteydessä kun hän puhui hallituksensa päätöksestä jättää kieltämättä eheytyshoitoja transsukupuolisilta.

Johnson puhui myös tarpeesta varata tiloja vain naisille.

– Ajattelen myös, että naisilla tulisi olla tiloja, olivat ne sitten sairaaloissa, vankiloissa tai pukuhuoneissa tai missä tahansa, jotka ovat omistettu naisille.  Näin pitkälle minun ajatteluni on tässä asiassa edennyt.

Pääministeri totesi samantien tietävänsä kommenttien aiheuttavan kritiikkiä.

– Jos tämä aiheuttaa konfliktin minun ja joidenkin muiden välillä, niin sitten meidän on selvitettävä se.

Johnson jatkoi vakuuttamalla sympatioitaan transihmisiä kohtaan.

– Tämä ei tarkoita, että en koe suunnatonta sympatiaa heitä kohtaan, jotka haluavat vaihtaa sukupuolta. On elintärkeää, että annamme kaiken mahdollisen tuen ja rakkauden näitä päätöksiä tekeville.

Johnson totesi vielä, että kyseessä on monimutkainen asia, joka ei ole ratkaistavissa helpolla lainsäädännöllä.

Taustalla vaikuttaa ajankohtainen kiista pyöräilyn parissa

Vain muutamia päiviä aiemmin transsukupuolinen pyöräilijä Emily Bridges, 21, diskattiin mestaruuskisoista.

Kansainvälisen olympiakomitean piti antaa uudet ohjeet koskien transtaustaisten osallistumista, koska tiede on osoittanut, että aikaisemmin hyväksytty testosteronitasojen alentaminen ei riitä tasoittamaan eroja trans- ja cis-naisten välillä, mutta ratkaisut ovat viivästyneet asian moniulotteisuuden vuoksi, vastuu kelpoisuusmäärittelyistä kuuluu nyt lajeille. Ja nyt siis National Omnium Championships päätti, että Bridges ei voi osallistua naisten sarjaan. Guardianin mukaan perusteluna oli, että Bridges on yhä rekisteröity miespyöräilijänä.

Tämä olisi ollut Bridgesin ensimmäinen kertansa naisten sarjassa. Hän teki miehenä junioritason kansallisen ennätyksen 25 mailin matkalla 2018. Hänen aikansa on kaksi minuuttia parempi kuin kaikkien aikojen nopeimman brittiläisen naisen koskaan. Nyt hän olisi kilpaillut useita brittiläisiä olympiavoittajia vastaan.

Guardianin mukaan joukko naispyöräilijöitä protestoi ja uhkasi boikotoida kisaa, jos Bridges osallistuu, koska hänellä katsotaan olevan biologisena miehenä saatu epäreilu kilpailuetu naistensarjaan. Brittien olympiatason pyöräilystä vastaava Sara Symington allekirjoitti vetoomuksen sääntömuutoksesta, joka estäisi Bridgesin osallistumisen naisten sarjaan.

Briteissä viime syksynä tehty selvitys toteaa, että ”on eroja voimassa, kestävyydessä ja ruumiinrakenteessa keskiverron [cis-]naisen ja keskiverron transnaisen tai syntyessään ei-binääriksi kirjatun miehen välillä. Tämän todettiin tekevän vaikeaksi löytää kilpaiurheilussa tasapaino turvallisuuden, reiluuden ja inklusiivisuuden välille – priorisointeja on pakko tehdä.