Pride-marssien tai yleisemmin ja lievemmin sanottuna Pride-kulkueiden perinne alkoi Stonewallin mellakoiden jälkeisenä vuonna 1970 Yhdysvalloissa, mistä se vuosikymmenten viereissä on levinnyt ympäri maapallon ja leviää yhä edelleen uusille paikkakunnille. Mutta missä marssittiin Euroopan ensimmäinen Pride? Se oli Ruotsissa. Pride-sana vakiintui Stonewallin mellakoiden muistoksi vuosittain järjestettävien tapahtumien nimeksi vasta myöhemmin. Ensimmäisenä vuonna New Yorkissa vietettiin Christopher Street Liberation Day -nimistä tapahtumaa. Suomen ensimmäiset Pridet olivat nimeltään Setan vapautuspäivät, jotka alkoivat 1974.

Toukokuun 15. päivä 1971 Örebrossa pidettiin mielenosoitus homoseksuaalien oikeuksien puolesta. Se oli Ruotsin ensimmäinen ja myös koko Euroopan ensimmäinen. Sen järjesti Gay Power Club 1. Saman vuoden maaliskuussa oli Pariisissa vaadittu homoseksuaalien oikeuksia, mutta ei omassa mielenosoituksessa, vaan osastona suuressa naistenoikeuksien protestissa.

Örebron homoseksuaalien marssi noteeraattiin paikallisessa mediassa. Nerikes Allehanda kertoi, että kulkueessa oli 12 henkilöä mukanaan kylttejä, joissa kerrotttiin, että Ruotsissa on neljännes miljoona homoseksuaalia ja joissa vaadittiin objektiivista seksuaalikasvatusta ja muutoksia lainsäädäntöön.

Saman vuoden kesänä aktivoituminen eteni Ruotsissa vauhdikkaasti. Toukokuussa aktivisteja kokoontui Uppsalassa miettimään jatkoa, mukana oli osallistujia muista Pohjoismaista. Uppsalassa marssittiin myös ja käytettiin jo Örebrossa mukana olleita kylttejä, siellä mukana oli jo 30 henkilöä. Ja ihan varsinaisena Stonewallin muistopäivänä 27. kesäkuuta Tukholmassa marssi 16 henkilöä. Samana päivänä pidettiin Kööpenhaminassa suuri pohjoismainen tapaaminen, joka vaati homoseksuaaleille oikeutta ”normaaliin perhe-elämään”.

Uppsalassa marssittiin 22.5.1971, kyltit olivat samoja kuin Örebrossa maaliskuussa.
Tukholman 1971 mielenosoituksen mainos Revolt-lehdessä 5/1971

Juttu on editoitu 15.52021 QX.se julkaistusta laajemmasta artikkelista.