Homoseksuaalien oikeuksia oli ajettu jo yli 100 vuotta, kun kesäkuussa 1969 New Yorkissa tapahtunut seksityöntekijöiden suosiman juottolan ratsia, johti maailmanlaajuiseen seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen – ja seksityöntekijöiden – oikeuksia ajavan aktivismin nousuun tulevina vuosina. Tuota Stonewallin mellakkaa juhlistamaan aloitettiin seuraavana vuonna kulkueperinne, josta muodostui tulevien vuosien saatossa Pride-perinne.

Huhtikuun lopulla, tarkemmin 29. päivä vuonna 1974 perustettiin Seksuaalinen tasavertaisuus ry eli Seta.  Saman vuoden kesänä Suomen ensimmäinen homomielenosoitus järjestettiin 27.7.1974 Vanhan kirkon puistossa Helsingissä. Setan vuosittain 1975 alkaen järjestämät Vapautuspäivät olivat mielenosoituskokouksia, kunnes 1981 järjestettiin ensimmäinen suuri mielenosoitusmarssi.

Yhdysvalloissa, Iso-Britanniassa, Saksassa, Ruotsissa vastaavia mielenosoitusmarsseja ihmisoikeuksien puolesta oli ollut jo 70-luvun alusta. Nekään eivät kuitenkaan aluksi olleet Priden nimellä.

”Tänä lauantaina lähtevät homoseksuaaliset miehet ja naiset ensimmäistä kertaa Suomessa mielenosoitusmarssille”, kertoi Suomen kuvalehti toukokuussa 1981 ja jatkoi: ”He haluavat painostaa päätöksentekijöitä ja he haluavat tulla näkyville, sillä sekä lainsäädäntö että ympäristön asenteet yhä syrjivät samaa sukupuolta olevien ihmisten keskinäistä rakkautta”.

Kehotuskielto oli vielä Suomessa voimassa, toisin kuin missään muussa länsimaassa. Vasta edellisellä viikolla oli eduskunnalle tehty eduskuntakysymys homoseksuaalien syrjinnän lopettamisesta. Aloitteen siihen oli tehnyt Sdp:n kansanedustaja Tarja Halonen.

Seta vastasi vapautuspäivien järjestämisestä vuoteen 1990, sen jälkeen uusi HeSeta ry, nykyisin nimeltään Helsinki Pride yhteisö ry, otti ne järjestääkseen. Tapahtuman nimeksi otettiin Pride uuden vuosituhannen alkaessa. Tapahtuman nimenmuutos tapahtui samoihin aikoihin muuallakin painopisteen siirtyessä mielenosoitusmarssista karnevaalin suuntaan. Tukholman Pride aloitti 1998, Amsterdamin 1996, mutta Lontoossa ja New Yorkissa Pridessa marssittiin jo 80-luvun alkupuolella ja aivan ensimmäisenä oli Los Angeles Gay Pride Parade heti 1970, siis ennen New Yorkia.

Suomen kuvalehden 41 vuotta vanhassa artikkelissa todetaan hyvä lähtökohta, joka – valitettavaa kyllä – kannattaisi pitää kirkkaasti mielessä tänäkin päivänä. ”Homoseksuaalisuuden syyn tutkiminen ei ole tärkeää, jos homoseksuaalia ei yritetä muuttaa. Tärkempää olisi tutkia homoseksuaalien asemaa ja sen korjaamista.”

Ylen Areenassa on lyhyt klippi 1996 Vapautuspäivien marssista Mikonkadulta Rautatientorille, siitä voi omin silmin nähdä miten pieni osanottajien määrä vielä silloin oli.