QX kirjoitti aiemmin ukrainalaisesta laulajasta Zi Faámelusta, joka linnoitautui kotiinsa Kiovassa pommien pudotessa ympäri kaupunkia. Hän ei uskaltanut hakeutua väestönsuojaan, koska pelkäsi miten yhteiskunnassa vallitseva transfobia saisi ihmiset toimimaan poikkeustilan aikana.

Hän olisi mieluiten paennut maasta, mutta koska hänen passissaan luki mies, hänen ei voinut poistua maasta liikekannallepanon vuoksi. Nyt hän kertoo haastattelussaan NBC Newsille, miten hänen onnistui päästä Tanskaan vaarallisessa paossa yli Romanian rajan.

Entinen kollega kuljetti hänet pois Kiovasta ja läpi maan kohti Romaniaa. Reitillä oli useita tiesulkuja, joissa hänen piti näyttää passinsa. Hän kertoo haastattelussa, että joka ikinen kerta hänen identiteettinsä kyseenalaistettiin ja vartijat kuvasivat hänet.

Romanian rajalla hänet pidätettiin ja häneltä kiellettiin asianajaja. Naispuolisen vartijan puututtua tilanteeseen hänet päästettiin vapaaksi, mutta yhä vielä Ukrainan puolelle rajaa. Sitten eräs ystävä onnistui lähettämään paikalle romanialaisen kuljettajan ohjaamaan hänet toiselle rajanylityspaikalle. Siellä Zi yritti maksaa vahdit hiljaisiksi 3000 eurolla. Mutta se ei onnistunut. Sen sijaan hänet otettiin kiinni ja lähetettiin sotilastukikohtaan palveluskelpoisuuden arvioimista varten. Siellä hänelle naurettiin ja hän joutui homofobisen pilkan kohteeksi.

Zi todettiin kykeneväksi sotimaan ja hänen käskettiin mennä sairaalaan terveystarkastukseen. Kun Zi lähti sotilastukikohdasta romanialaisen kuljettajansa kanssa ja kertoi tälle mitä tapahtui tällä oli kysymys: ”Osaastko uida?”.

Kuljettaja ajoi Zin rajan vieressä olevalle joelle. Siellä hän kohtasi kaksi sotilasta, jotka tunnistivat hänet. He kysyivät: Ai, oletko valmis kuolemaan tänään?”osoittaen samalla aseillaan hänen päätään.

Zi lähti juoksuun ja riensi uimaan jääkylmäään jokeen [Tonava]. Samalla hän kuuli kuljettajansa huutavan tuskasta, kun sotilaat kävivät hänen kimppuunsa Ukrainan puolella. Zi  onnistui luovimaan voimakkaiden virtausten läpi ja pääsi Romanian maaperälle.

”Tunsin itseni rikolliseksi, kuin olisi tehnyt jotain väärää. Rikoin toki sääntöjä vastaan, mutta olin pakolainen ja olen yhä pakolainen”.

Romaniasta Zi jatkoi Saksaan, missä hän nyt asuu erään perheen luona.

”Minulla on enää jäljellä ääneni ja tarinani. Haluan yrittää luoda näkyvyyttä transihmisille ympäri maailman. Siitä on tärkeää puhua, vaikka oma tarinani onkin erilainen. Minä kerron omasta rankasta todellisuudestani. Totuuden siitä, mitä siellä tapahtuu.”