Tänä vuonna tulee kuluneeksi 30 vuotta ensimmäisistä EuroPrideista, ne vietettiin 1992 Lontoossa. Tänä vuonna EuroPridet ovat Belgradissa Serbiassa 12.-18. syyskuuta. Ensi vuonna tapahtuma siirtyy Välimerelle Vallettaan Maltalle ja 2024 ne ovat Thessalonikissa Kreikassa, joka onkin sitten virallisesti 30. EuroPride, sillä tapahtumaa ei ole pidetty kaikkina vuosina.

Parhaillaan 2025 EuroPridea tavoittelee kaksi kaupunkia, joissa kummassakaan ei ole ennen EuroPrideja nähty: Lissabon Portugalissa ja Magdeburg Saksan maaseudulla.

Mutta milloin on Helsingin vuoro. QX kysyi asiaa Helsinki Pridesta. Kysymyksiimme vastasi Helsinki Pride yhteisön puheenjohtaja Panu Mäenpää.

Onko teillä suunnitteilla tai jo vireillä EuroPride-hakemus?

– Ei tällä hetkellä ole suunnitelmissa.

Millaisia visioita siitä on?

– Tällä hetkellä resurssimme puitteissa keskitymme Helsinki Pride -tapahtuman järjestämiseen ja ympärivuotisen toimintamme vakiinnuttamiseen.

Mitkä ovat EuroPriden Helsingissä pitämisen suurimmat haasteet?

– Varmasti kaikissa näissä tapahtumissa on haasteena löytää tarpeeksi yhteistyökumppaneita, jolla mahdollistetaan niin taloudelliset kuin tuotannollisetkin resurssit.

Entä sitten World Pride? EuroPriden ohella se on toinen lhbtq+ suurtapahtuma, jota moni kaupunki toivoo. Mäenpään mukaan, sama pätee, WorldPridekaan ei ole nykyisellään visioissa mukana.

Helsinki Priden taloussuunnitelman mukaan Priden pääyhteistyökumppanuuden hintalappu on 100 000 euroa ja Priden tuotantokulut kaikkiaan lähes 300 000 euroa.

Täysin vailla suurtapahtumia Helsinki ei ole ollut. Eurogamesit Helsingissä sentään vietettiin 2016 samanaikaisesti Helsinki Priden kanssa ja osin yhteistyössä gameseista vastuussa olleen Hot ry:n kanssa.

Eurogamesin kisakylän avajaisissa 2016 oli tunnelmaa.

Jo kolmatta vuotta ilman prideja – virkistä muistiasi edellisten kuvilla!

Kaksi kesää on Helsingissä oltu ilman Pride-kulkuetta, muutama kuukauden päästä jo helpottaa, kun Pride on vihdoin palaamassa katukuvaan.

Täällä voit katsoa massiiviset kuvagalleriamme edellisten kesien Helsinki Pridesta: Klikkaamalla vuosilukua siirryt sen vuoden kuvagalleriaan QX:ssä. Kuvagalleriat löytyvät myös QX:n Facebook-sivulta, jossa voit käydä täggäämässä itsesti kuviin.

2019

2018

2017

2016

2015

2013

2012

 

Helsinki Pride kulkuetta 2019.