Aika hepreaahan se on. LGB, LGBH, Hlbt. Hlbtq. Lhbtq. Lhbtqia+. Mitä sitten pitäisi käyttää? Usein itse toimittajana valitsen etenkin esimerkiksi tutkimuksia tms. koskevissa niin sanotusti kuivemmissa teksteissä ”seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt” kirjainyhdistelmän sijaan luettavuuden takia: prosentteja, lukuja vilisevä teksti kirjainpötkylällä ja vielä mahdollisesti joidenkin laitosten nimiä kuvaavilla kirjainpötkylöillä alkaa pian näyttää aivan hirveältä luettavalta.

2010-luvulla puhuttiin usein ”sateenkaariväestä” tms., mutta se tuntuu nyt jälkeenjääneeltä: sateenkaari viittaa tietenkin sateenkaarilippuun, mutta kun lipun uusimmissa versiossa värit on tuplattu ja sateenkaaren idea rikottu, ei se tunnu oikealta. Muutenkin sateenkaariväki kuulostaa enemmän siloittelulta ja pyrkimykseltä hillitä hetero- ja puritanistioletetun mielikuvia, että ne eivät vahingossakaan lipsahtaisi homoseksiin ja siitä ties minne. Sateenkaariväki onkin terminä samassa korissa yksisarvisten, keijujen ja lumihiutaleiden kanssa – joista viimeisiä käyteteään lähinnä pilkkasanoina.

Ensin ”H” vai ”L” vai vain ”H”?

Ruotsissa on yleisessä käytössä lyhenne hbtq, jossa ”h” tarkoittaa sekä homoseksuaaleja miehiä, että naisia, mutta jostain syystä sitä ei ole kelpuutettu Suomessa, meillä käytössä on hlbt tai lhbt – nykyään yleisimmin q:lla lopussa.

Pikakollauksella paljastuu selvä suosikki Suomessa. Versio lhbtq antaa HS.fi:ssä 3 osumaa ja YLE.fi:ssä 7, QX.fi on käyttänyt pääsääntöisesti tätä. Versio Hlbtq saa hesarista tusinan verran osumia ja ylestä taas useita sivuja hakutuloksia, siis satoja jopa. Hesarilla ja Ylellä molemilla käytetyin versio on LGBT tai sen laajennukset, jotka tulevat samoihin tuloksiin.

Suomalaiset järjestöt käyttävät nykyään ainakin enimmäkseen L-alkuista versiota, mutta muut toimijat yleisesti H-alkuista. Muutos tapahtui noin 10 vuotta sitten, sitä ennen hlbt hallitsi. Voisiko tätä siis pitää vain makuasiana?

L-G-B-T-Q

Kirjainyhdistelmän vanhin on lesboja merkitsevä L-kirjain. Lesbolaisuudesta, lesbodesta tarkoittaen naisten välistä rakkautta, mainitaan ensimmäisen kerran 1732 Willian Kingin kirjassa, joka julkaistiin Enlgannissa. Sanan moderni käyttö alkoi lähes kaksi sataa vuotta myöhemmin 1890-luvulla, kun se otettiin käyttöön lääketieellisessä yhteydessä.

Miesten homoseksuaalisuus saa oman termin 1869. Ensimmäinen varsinainen gay-aktivisti, saksalainen Karl Heinrich Ulrichs kehitti sitä ennen termin ”uranialainen” kuvaamaan miehiä, jotka rakastavat miehiä, 1862. Ulrichsin mukaan kyseessä oli kolmas sukupuoli. Ulrichs vaihtoi ajatuksiaan itävalta-unkarilaisen Karoly Maria Kertbenyn kanssa, joka keksi termin homoseksuaali kuvamaan miehiä rakastavia miehiä 1869. Samalla hän määritteli heteroseksuaalin ja biseksuaalin.

Gay otettiin omaksi. Vielä 1900-luvun alussa gay ei tarkoittanut homoseksuaalista toimintaa tai viehtymyksiä, mutta vähitellen se yleistyi tarkoittamaan miesten välisiä kanssakäymisiä. Lähteestä riippuen merkitys oli muuttunut 1955 mennessä tai 1980-luvun alkaessa. Gay-sanan hienoutena pidetään sitä, että se ei viittaa seksuaaliseen toimintaan.

Ensin yhteisöä kutsuttiin termillä ”gay”, syynä oli yksinkertaisesti homomiesten osuus aktivisteista, vasemmistolesbojen irtiotot ja feminismin painotus ja se seikka, että homoseksuaalit miehet ja naiset eivät oikein katsoneet biseksuaalien ja transsukupuolisten kuuluvan samaan joukkoon. Tämä muuttui ensin aids-kriisin tullen ja naisten aktivismin arvostuksen kasvaessa.

Gay-Pride. Gay-aktivisti. Gay-yökerho. Gay-oikeudet. Gay-media. Gay-lehti.

LGB yleistyi 1980-luvun loppupuolelta alkaen ja 1990-luvulta lähtien seksuaalivähemmistöjen lisäksi kirjainyhdistelmään lisättiin sukupuolivähemmistöt. LGBTQ. Kehitys on inklusiivisuuden voitto, vaikka ryhmien välinen köydenveto yhteisön sisällä jatkuu edelleen.

Transsukupuolisia kuvaavaa terminologiaa ei ole ollut kuin aivan viime vuosikymmeninä, ilmiötä on kuvattu joukolla erilaisia käsitteitä, joista osaa pidetään nykyään epäasiallisina. Transsukupuolinen terminä on jäljitetty 1965 ilmestyneeseen John Olivenin psykologian kirjaan ja sen yleiseen käyttöön ottamisessa työn teki aktivisti Virginia Prince. Vuosituhannen vaihtuessa ”t” on tullut selvemmin mukaan.

Queer vai questioning? Queer on vähintään yhtä vanha slangikäytössä kuin gay, mutta sen merkitys on vuosikymmenien saatossa muuttunut sillä tavalla, että 1980-luvulla itsensä queeriksi määritellyt, ei välttämättä koe termin nykymerkitystä omakseen. Nykyisellään ”q” viittaa ei-binääriseen identiteettiin.