Suomessa on vallalla kulttuuri, jossa intersukupuolisille lapsille eli lapsille, joilla on sukupuolipiirteiden variaatiota, tehdään erilaisia esimerkiksi kirurgisia toimenpiteitä, joille ei ole lääketieteellistä syytä. Sukupuolipiirteiden variaatio tarkoittaa sitä, että lapsen sukuelimet, hormonit tai kromosomit eivät vastaa tyypillistä määritelmää tytön tai pojan kehosta. Intersukupuolisuus todetaan usein joko varhaislapsuudessa tai murrosiässä, toteavat Lapsiasiavaltuutettu, ISIO ry ja Lastensuojelun Keskusliitto ry tiedotteesaan.

”Suomessa pyritään niin sanotusti normalisoimaan sukupuolipiirteiden variaatioita peruuttamattomilla toimenpiteillä silloinkin, kun siihen ei ole terveyssyytä, ja ilman lapsen omaa, tietoon perustuvaa suostumusta”, kertoo, lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen.

”Intersukupuolisilla lapsilla on oikeus koskemattomuuteen, ja heidän itsemääräämisoikeutensa tulee turvata selkeämmin laissa”, toteaa lakimies Sonja Vahtera lapsiasiavaltuutetun toimistosta.

Järjestöt arvostelevat asian ohittamista laisäädännön valmistelussa. Lainsäädäntöuudistusta sukupuolen vahvistamisesta valmistellaan sosiaali- ja terveysministeriössä, mutta lakiluonnoksessa intersukupuolisten lasten asema on kuitenkin jätetty syrjään.

”Intersukupuoliset lapset ovat erityisen haavoittuvassa asemassa, eikä heidän perus- ja ihmisoikeuksiaan turvata riittävästi”, erityisasiantuntija Jonna Lindqvist Lastensuojelun Keskusliitosta painottaa.

Lapin Kolarissa asuva Ilkka Koskikara, 58, kertoi Ylen haastattelussa vajaa vuosi sitten, että hänet leikattiin pienenä lapsena tytöksi. Hän ei itse tiedä minkä ikäinen hän oli kun operaatio tehtiin eikä millä perusteilla siihen ryhdyttiin.

– Minun elämä pilattiin täysin, en pysty elämään terveesti.

Sukupuolipiirteiden variaatio tarkoittaa sitä, että lapsen sukuelimet, hormonit tai kromosomit eivät vastaa tyypillistä määritelmää tytön tai pojan kehosta. Intersukupuolisuus todetaan usein joko varhaislapsuudessa tai murrosiässä.