Homoseksuaalisuuden ja sukupuoli-identiteetin esittämisen kieltävä laki etenee Romaniassa, enää puuttuu alahuoneen hyväksyntä. Lakiehdotus, jonka tarkoitus virallisesti on estää lasten hyväksikäyttö, kieltäisi muiden muassa oppimateriaalin, jossa heteroseksuaalisuuden ohella mainitaan muista seksuaalisista suuntautumisista ja sukupuoli-identiteetistä, kertoo Reuters.

Romanian ihmisoikeusjärjestöt tuomitsevat lakiehdotuksen ja varoittavat koulusensuurin vaikutuksista.

”On häpeäksi Romanialle ottaa käyttöön selkeästi homo- ja transfobinen lainsäädäntö sensuroimalla tietoa seksuaalisesta suuntautumisesta ja sukupuoli-identiteetistä”, sanoo hlbt-järjestö ACCEPT. ”Alahuoneen tulee äänestää loppu tälle syrjinnän edistämiselle”.

Hlbtqi-järjestö MozaiQ yhtyy kritiikkin ja varoittaa, että oppimateriaalien sensuuri voi nykyisessä maailmantilanteessa ja Venäjän Ukrainaan hyökkäyksen vuoksi aiheuttaa suurempia seuraamuksia.

”Kehotamme alahuonetta osoittamaan vastuuta ja säädyllisyyttä ja torjumaan kaikki lakialoitteet, joiden tavoitteena on demonisoida ja marginalisoida hlbt-yhteisö. Liittyen Venäjän hyökkäykseen Ukrainaan, uskomme että tämän lain säätäminen Romaniaan ruokkisi Venäjän propagandaa ja Moskovan vaikuttamisyrityksiä”.