Eurovision laulukilpailua ei tehty hlbtq-yleisölle, mutta yhteisömme jäsenistä koostuu kilpailun yksi suurimmista, ellei suurin, kannattajajoukko. Euroviisujen hlbtq-fanit ovat tavallaan kansakunta ilman [valtiota ja siten ilman] omaa edustuskappaletta. Vaikka jollain mystisellä tavalla hlbtq-fanien yhteinen suursuosikki joka vuosi valikoituu. Tämä lataa selvät sävelet euroviisujen merkityksestä hlbtq-yhteisössä. Toki, kaikki meistä eivät pidä euroviisuista sen enempään kuin kaikki eivät pidä jääkiekostakaan, liika yleistäminen johtaa tässäkin ahdistavaan stereotypiaan.

Yksittäisestä taustalla nähdystä drag queenista on tultu pitkä matka näkyvyydessä ja nyt kaksi komeaa nuorta miestäkin voivat syleillä tosiaan maailman näyttävimmällä lavalla sadan miljoonan katsojan edessä. Eikä hlbtq-aiheinen ja myönteinen näkyvyys jää enää vain yksittäisen esityksen varaan.

Viimeisten parin vuoden aikana homoviha on päässyt riehumaan Euroopassa. Tarkempi analyysi tulee varmasti hieman myöhemmin, osansa väkivallan lisääntymisellä hlbtq-ihmisiä kohtaan Euroopassa lienee niin pandemian tuomilla rasituksilla mielenterveydelle kuin agressiivisen voimapuheen yleistymisellä, unohtamatta kristillisen oikeiston yhä tehokkaammin peräänkuuluttamia vanhoillisia arvoja.

Eurovision laulukilpailu tuo viihdettä kaikille ja näkyvän roolin olemme saaneet myös me hlbtq-yhteisön jäsenet, se ei ole ihan vähän se. Tässä ristiriitojen riivaamassa maailmassa mahdumme edes yhden viikon ajan samalle lavalle. Paitsi tuo terroristivaltio tuossa vieressä, sinne lähti lauantaiyönä Ukrainan murskavoiton myötä vahva viesti: Me puolustamme vapautta, me seisomme yhdessä.

Nato-keskustelu saavutti huippunsa viime viikolla. Universumin ironiaa on, että Yhdysvalloissa aloitettiin tänä vuonna oma euroviisujen kaltainen laulukilpailu. Siinä missä yhtenäisyys lisääntyy toisaalla, tiettyyn kohtaan piirtyy selkeämpi ja jyrkempi raja. Ideologinen muuri, joka vaatii huomiota ja vaalimista, kunnes se jonain päivänä murtuu tai purkautuu, kuten kaikille muureille on ennen pitkää käynyt. Mutta tässä ajassa ei ilmeisesti ole muita vaihtoehtoja.