Euroopan tautienehkäisy- ja -valvontakeskus ECDC on ilmoittanut vähintään 321 henkilön Euroopassa saaneen epätavallisen apinarokkotartunnan. Maailmanlaajuinen tartuntojen määrä on 557 WHO:n mukaan (luvussa ei ole mukana Afrikan maat, jossa virus on endeeminen).

Suomessa apinarokkotartuntoja on tähän menessä vahvistettu kaksi (toim. huom.). Ruotsissa on tartuntoja on neljä.

Valtaosa Euroopan tartunnoista on Iso-Britanniassa, jossa maan terveysviranomainen UKHSA antoi varoituksen miehille, joilla on seksiä miesten kanssa (MSM) kiinnittää erityistä huomiota oireisiin, koska suurin osa tartunnoista todettiin homo- ja biseksuaaleilla miehillä.

Keskiviikkona UKHSA julkaisi tiedon, kuinka moni tartunnoista Englannissa aikavälillä 6.-30. toukokuuta on miehillä, joilla on seksiä miesten kanssa. 153 tartunnasta 111 oli homo- ja bimiehillä. Tästä 87 prosenttia on ikäryhmää 20-49 ja 86 prosenttia asuu Lontoossa.

UKHSA kertoi edelleen, että 34 tapauksista oli ollut toisessa Euroopan maassa 21 vuorokautta ennen ensimmäisten oireiden ilmaantumista ja tartunnanjäljityksessä on löytynyt yhteyksiä gaybaareihin, saunaklubeihin ja deittiappsien käyttöön Iso-Britanniassa ja ulkomailla.

Hlbtq-järjestöt Euroopassa ovat varoittaneet, että apinarokkouutisointi voi kohtaa homo- ja bimiesten leimaamiseen, koska viranomaiset Iso-Britanniassa,  Saksassa ja Espanjassa kertoivat tartuntojen keskittyvän tähän ihmisryhmään huolimatta siitä, että apinarokko voi tarttua kehen tahansa. Tätä myös UKHSA nyt korostaa tuoreen tilaston julkaisun yhteydessä.

– Apinarokko voi tarttua kehen tahansa, mutta tiedämme että monet viimeksi vahvistetuista tapauksista ovat miehillä joilla on seksiä miesten kanssa, joista moni asuu Lontoossa tai on muuten yhteydessä sinne. Muistutamme kaikkia apinarokon tavallisimmista oireista, mutta erityisesti homo- ja bimiehiä. Kuten aina uuden sairauden ilmetessä on leimautumisen vaara suuri. Tämän vuoksi teemme yhteistyötä terveydenhuollon, sukupuolitautiklinikoiden ja vapaaehtoisjärjestöjen kanssa Lontoossa, jotta saamme jaettua tietoa apinarokosta erityisesti niille ihmisryhmille, joilla on suurin tartuntariski, sanoo Lontoon alueen terveysjohtaja Kevin Fenton.

Tiistaina WHO:n Euroopan johtaja Hans Kluge julkaisi tiedotteen, jossa kehuu homo- ja bi-miehiä siitä, miten he ovat suhtautuneet apinarokon ilmaantumiseen Euroopassa ja kirjoittaa, että he ovat ihmisryhmä, jolla on korkea tietoisuus ja jotka ryhtyvät nopeasti toimenpiteisiin oman ja yhteisönsä seksuaaliterveyden puolesta.

– Ajantasaisten raporttien perusteella virus leviää tällä hetkellä sosiaalisissa verkostoissa, joita yhdistää laajalti seksuaalinen aktiivisuus, ensisijaisesti miesten välisessä seksissä. Monet – mutta eivät kaikki tapaukset – kertovat vaihtuvista tai useista seksikumppaneista, joskus suurten tapahtumien tai juhlien yhteydessä.

– Meidän on kuitenkin muistettava, että kuten olemme aikaisemmista aalloista nähneet, apinarokon aiheuttaa virus ja se voi tartuttaa kenet tahansa liittymättä mihinkään erityiseen ihmisryhmään. Homo- ja bi-yhteisöillä on korkea tietoisuus ja terveyteen pyrkivä käyttäytyminen kun kyse on heidän omaa tai heidän yhteisöään koskettavasta seksuaaliterveydestä. Todellakin, meidän tulisi antaa heille aplodit heidän varhaisesta hakeutumisestaan terveydenhuollon piiriin.