Toni Varis, 41, päätti viime syksynä suunnatta uusiin haasteisiin oltuaan samassa työpaikassa jo yli 10 vuotta. Hän kuvailee nyt hieman haikeasti olleensa unelmatyöpaikassaan.

– Se oli minulle ihana työpaikka erityisesti ihmisten takia.

Uusia mahdollisuuksia kartoittaessaan Varis huomasi kiinnostavan paikan, Suomen suurin yksityinen työeläkevakuutusyhtiö haki uutta työntekijää, hän päätti pitkään puntaroituaan kuitenkin hakea uutta paikkaa. Varis kertoo QX:lle, että hakuprosessi kesti kaikkinensa muutaman kuukauden, kuten ne nykyään usein asiantuntijatehtävissä kestävät.

– Siinä oli ulkopuolinen konsultti tekemässä rekrytointia. Oli kartoituksia ja haastatteluita ja psykologiset testit, henkilöarviointi.

Varis läpäisi seulan ja työsuhde Consept ownerina Ilmarisella alkoi helmikuussa,  neljän kuukauden koeajalla. Hän uudessa yksikössään oli 70 työntekijää. Tämän viikon tiistaina koeajan oli määrä päättyä ja työsuhde olisi jatkunut vakituisena. Niin ei kuitenkaan käynyt.

Varis oli rekisteröidyssä parisuhteessa, mutta pari halusi muuttaa sen avioliitoksi. Hän oli kollegoilleen puhunut puolisostaan, kuten työpaikoilla yleisesti puhutaan ihan nimeltä, siten seksuaalinen suuntautuminen ei ollut mikään salaisuus. Vielä innoissaan kivasta perheuutisesta Varis ilmoitti asiasta esihenkilölleen viime viikon keskiviikkona. Esihenkilön reaktio oli pöyristyttävä, Varista kirjaimellisesti kehotettiin vaihtamaan työpaikkaa. Varis on kertonut esihenkilön sanoneen ”homot voivat mennä töihin Varmaan”. Ilmarisen kilpailija Varma on Helsinki Priden monivuotinen yhteistyökumppani. Varis oli suurehkolla osastollaan osa pienenpää kolmen hengen tiimiä, joka oli päivittäin tekemisissä kyseisen esihenkilön kanssa.

Varis ei ehtinyt toipua järkytyksestä, kun tapahtumat alkoivat vyöryä eteenpäin. Seuraavana päivänä eli torstaina Varista pyydettiin kuulemistilaisuuteen, joka pidettäisiin maanantaina. Tässä tilaisuudessa työnantaja ilmoitti purkavansa vielä koeajalla olevan Variksen työsuhteen välittömästi.

Lakiteknisesti työsuhteen purkaminen koeajalla on helpompaa kuin sen jälkeen. Tälle on toki ihan perusteet, siksi se onkin nimeltään koeaika. Koeajan päättymisen jälkeen työsuhteen purkamiseen tarvitaan huomautus- ja varoitusmenettelyä, joilla niilläkin toki voidaan keplotella, mutta työantajalla on suurempi riski joutua hankaluuksiin, kuten korvausvelvolliseks. Silti, työsuhteen purkamiseen koeajallakin pitää olla hyväksyttävä syy, niitä ei tosin luetella työsopimuslaissa, toisin kuin koeajan jälkeisen purkutilanteen kohdalla tehdään. Laissa todetaan koeaikapurusta vain, että ”työsopimusta ei saa kuitenkaan purkaa syrjivillä tai muutoin koeajan tarkoitukseen nähden epäasiallisilla perusteilla”. Syrjivät perusteet määritellään lainsäädännössä toisaalla, yhdenvertaisuuslaissa. Yleisen elämänkokemuksen perusteella voitaneen suoraan todeta, että työnantaja ei suinkaan ilmaisisi ”syrjivää perustetta” ääneen saati kirjallisesti, vaikka sellainen olisikin olemassa. Asia yritettäisiin peittää, naamioida joksikin muuksi.

Toni Variksen mielestä syrjivä peruste on olemassa hänen tapauksessaan, seksuaalinen suuntautuminen.

Hän kertoo QX:lle, että ei ymmärtänyt eikä osannut aavistaa kuulemistilaisuuden sisältöä, eikä osannut siihen varautua sillä tavoin, että olisi vaatinut oman tai yleensä työntekijäpuolen edustajan paikalle.

– Valitettavasti en sitä edes osannut siihen avustajaa pyytää, enkä ajatellut että työsuhteen purkamisesta olisi kyse.

Varis kertoo, että ei saanut tietoa kuulemistilaisuuden aiheesta kirjallisesti tai muutenkaan.

Varis ihmettelee, että hänen kanssaan ei keskusteltu mistään puutteista tai muista seikoista, jotka voisivat aiheuttaa sen, että luvattu työsuhde ollaan päättämässä. Variksen työssä tai työtavoissa ei ollut mitään huomautettavaa, tai jos työantajan mielestä oli, asiaa ei saatettu millään tavalla Variksen tietoon.

– Jos esihenkilö on huomannut, että ”Ilmarinen ja Toni eivät ole hyvä mätsi”, niin olisiko se ollut syytä ottaa puheeksi vähän aikaisemmin kuin päivää ennen koeajan päättymistä.

– Siinä tilaisuudessa minulle sanottiin vielä, että ”kompetenssista ei ole kyse”.

– En ole saanut missään muodossa syitä koeaikapurulle. Syynä on vain koeaikapurku.

– Toivon, että tämän myötä tietoisuus lisääntyy ja niin työntekijät kuin yrityksetkin tulevat tietoisiksi, että tällaista tapahtuu vielä 2022.

Varis toteaa, että yritykset viljelevät korulauseita, jotka jäävät tyhjiksi.

Hän intoutuu visioimaan, pitäisikö lainsäädäntöä kehittää, jotta vastaavilta tilanteilta vältyttäisiin.

Varis kertoo, että hän harkitsee koeaikapurun riitauttamista ja selvittää asiaa ja on yhteydessä syrjintää valvoviin viranomaisiin.

– Heti kun saan yhdenvertaisuusvaltuutetun toimistosta ja aluehallintovirastolta lisää tietoa, teen sitten ratkaisuni riitauttamisesta.

Varis ei halua kommentoida onko hän ammattiliiton jäsen.

Työsuhteen purkaminen on vakava paikka, etenkin silloin jos syynä ei ole oma mokailu tai edes osaamisen puute. Varis kertookin vielä prosessoivansa asiaa ja todennäköisesti vielä kauankin. Jos hän lähtisi riitauttamiseen se voisi viedä vuosia.

– Se on koko ajan päällä ja sitä kelaa koko ajan ja sitä joutuu puolustamaan täysin älytöntä asiaa, mitä ei enää pitäisi joutua puolustamaan.

Varis toteaa, että aikoo jatkossa työtä hakiessaan selvittää tarkemmin työnantajan arvoja, asiaa jonka toki pitäisi olla itsestäänselvä. Hän uskoo löytävänsä uutta työtä

– Tulen kyllä painottamaan työnantajan arvoja. En mielelläni koskaan enää kokisi tällaista. Haluaisin jo mahdollisimman aikaisessa vaiheessa selvittää, että työyhteisö on kaikin puolin psykologisesti turvallinen.

– Laskeehan se sellaisen varjon, jos joutuu kysymään, että mitenkäs nämä yhdenvertaisuusarvot ja vielä tänä päivänä.

Varis toteaa harkinneensa asian kertomista julkisuuteen huolellisesti, mutta päätti lopulta yhdessä miehensä kanssa kertoa siitä. Varis julkisti asian ensin sosiaalisessa mediassa, mistä se pian pääsi Iltalehteen ja pian kaikkialle Helsingin Sanomia ja Yleä myöten. Kaikki sosiaalisen median kommentit eivät ole olleet kannustavia, eiväthän ne koskaan ole.

– Tein vakaan päätöksen. Tiesin minkälaiseen pyöritykseen tästä joudun. Tein päätöksen mieheni kanssa, että en vaikene, koska muuten olisin miettinyt ja katunut sitä koko loppuelämäni.

Varis toivoo, että alkanut keskustelu edes vähän parantaisi työelämää. Osa somekommenteissa kertonut vastaavia kokemuksia työelämästä.

– Toivon, että ihmiset saisivat työssään olla sellaisia kun ovat, eikä tällaisista asioista tarvitsisi välittää.

Variksen työantajan edustaja, henkilöstöhallinnon lakimies varoitti kuulemistilaisuudessa Varista kertomasta asiasta julkisuuteen todeten, että asian julkisesta puimisesta kärsii enemmän Varis itse ja riita-asian Ilmarinen voittaa aina.

Muista medioista Yle ja Helsingin Sanomat esimerkiksi ovat pyytäneet Ilmariselta kommenttia. Kuten käytäntö yleensä on, Ilmarinen kieltäytyi kommentoimasta ”yksittäisen työntekijän tilannetta”, mutta syrjintä kiistetään. Asian selvittelyn todetaan olevan käynnissä.

Toni Varis keskittyy nyt toipumiseen, siinä auttaa hänen ammatillinen pätevyytensä, joka antaa työkaluja asian käsittelemiseen.

– Ehkä keskityn nyt oikein värikkään Pride-kuukauden viettämiseen. Yritetään nyt pitää sateekaarilippua yllä ja katsotaan työnhaku sitten ensi kuussa.

– Tiedän, että ei tämä ole viikossa eikä kahdessa ohi. Tämä on ollut tunteiden vuoristorataa ja se tulee varmaan jatkumaan, mutta kokemusten ja koulutusten kautta minulla on hyviä työkaluja itselleni käsitellä asiaa ja reflektoida.