Kansainvälinen uimaliitto Fina on enemmistöpäätöksellä tehnyt ratkaisun transnaisten osallistumisesta naisten eliittikisoihin. Transnaiset voivat osallistua naistensarjaan, kun he eivät ole kokeneet maskuliinista murrosikää, ei muuten. Raja on määrilty tarkkaan: transnaisella ei saa olla maskuliniinen murrosikä edennyt ohi joko 12 vuoden iän tai fyysistä kehitystä merkkaavan Tannerin luokituksen tasolle 2.

Finan tiedotteestakin kuuluu, että se tasapainoilee kahden tärkeän asian kanssa: urheilun reiluuden ja jokaisen oikeudesta kilpailla.

Fina toteaa ratkaisun perustuneen tieteseen, inklusiivisuuteen ja kokonaisvaltaiseen harkintaan. Se toivottaa jokaisen urheilijan tervetulleeksi. Tätä varten se luo uuden avoimen sarjan transnaisille, kertoo BBC.

Päätöstä edelsi Finan tieteellisen paneelin tutkimus, joka totesi että transnaisilla säilyy merkittävä etu cis-naisiin verrattuna senkin jälkeen kun heidän testosteronitasojaan on alennettu lääkityksellä, kirjoittaa Guardian.

Ratkaisu on herättänyt sekä kehuja, että arvostelua. Etenkin uusi avoin sarja herättää epäilyjä.

Tällä hetkellä ei uinnissa ole olympitasolla transnaisia.

Olympiakomitea luopui syksyllä testosteronirajasuosituksesta

Finan ratkaisu tulee sen jälkeen kun kansainvälinen olympiakomitea julkaisi 16. marraskuuta uuden inklusiivisemman linjansa ja luopui yleisestä testosteronirajasuosituksesta. Samalla se siirsi vastuun lajeille, joiden tulee noudattaa uutta 10 periaatteen listaa luodakseen tarvittaessa laji- tai tapahtumakohtaiset kelpoisuusvaatimukset, jos sellaista tarvitsevat: milloin urheilija voi, lajin luonne huomioiden, saada suhteettoman edun suhteessa ikätovereihinsa.