Suuret ja suositut sosiaalisen median alustat eivät tee tarpeeksi suojellakseen homo-, bi- ja transkäyttäjiään, osoittaa GLAADin uusi tutkimus. Neljä kymmenestä tuntee turvattomuutta verkossa, missä viha ja ahdistelu lisääntyy.

Yhdysvalloissa nyt toista kertaa toteutettu tutkimus Social Media Safety Index, antaa kritiikkiä kaikille suurille – Facebook, Twitter, Instagram, TikTok ja YouTube.

Nykyään kun hlbtq-oikeuksista on tullut kasvava poliittinen kysymys, joka samanaikaisesti kohtaa suurta vastustusta äärioikeistolaisten ryhmien taholta netistä on tullut paikka, missä kaikki mahdolliset näkökulmat saavat vapaasti rehottaa – ja usein luoda turvatonta ilmapiiriä.

– Sosiaalisen median alustat ja etenkin viisi suurita ovat merkittävä tekijä vihan ja väärän tiedon ekosysteemisssä. Ne kirjaimellisesti kontrolloivat online vihan on- ja off-nappuloita, sanooGLAAD:s johtaja Sarah Kate Ellis Axiosille.

TikTok paras – Facebook pahin

GLAAD vaatikin nyt, että sosiaalisen median jätit ottavat vastuun ja pistävät stopin vihalle, ahdistelulle ja uhkailulle tiettyjä haavoittuvaisimpia ryhmiä kohtaan. Niitä kehotetaan myös parantamaan ohjeistustaan: nyt vain esimerkiksi TikTokilla ja Twitterillä on säännöt, jotka kieltävät ”deadnamingin” ja transsukupuolisten väärin sukupuolittamisen.

  • 40% hlbtq-identiteetin omaavista aikuisista koki turvattomuutta tai että ei ole tervetullut sosiaalisiin medioihin. Transsukupuolisista näin koki 49%.
  • 66% hlbtq-aikuisista oli kuluneen vuoden aikana kokenut uhkaa tai ahdistelua online.
  • 84% hlbtq-aikuisista kokee, että sosiaaliset mediat eivät tarjoa riittävää turvaa syrjintää tai väärän tiedon levittämistä vastaan.

Tutkimuksen mukaan pahin on Facebook, missä ahdistelua koki 68 prosenttia, TikTokissa lukema oli pienin 14 prosenttia.

Metan edustaja vastasi, että Facebook ja Instagram ”kieltävät hlbtq-vastaisen väkivaltaisen tai loukkaavan sisällön” ja että he ”työskentelevät ihmisoikeuksien parissa toimivien kanssa löytääkseen lisää keinoja”.