Apinarokkovirus leviää ympäri maailman ja on nyt aiheuttanut ensimmäiset kuolemantapaukset Afrikan ulkopuolella. Viime viikon lopulla uutiset kertoivat ensimmäisestä kuolemantapauksesta Brasiliassa: uhri oli 41-vuotias mies, joka kärsi lymfoomasta ja jonka immuniteetti oli jo entuudestaan alentunut. Apinarokkovirus heikensi hänen tilaansa, kirjoittaa Reuters.

Viikonlopun aikana ilmoitettiin Euroopan ensimmäisistä apinarokkokuolemista, molemmat tapahtuivat Espanjassa. Molemmat kuolleista olivat nuoria miehiä. Espanjan terveysviranomaiset eivät ole vielä kertoneet tarkempia syitä nuorten miesten menehtymiselle apinarokon seurauksena. Apinarokon kuolleisuus Afrikassa on ollut 1-10%, mutta keväällä alkaneessa Afrikan ulkopuolisessa epidemia-aallossa tämän hetkisten tietojen valossa merkittävästi pienempi, eikä virusta pidetä hengenvaarallisena terveelle aikuiselle.

Apinarokkoon on saatavilla uusi rokote, mutta sitä ei vielä riitä kaikille. Ensivaiheessa sitä tarjotaankin heille, jotka ovat altistuneet tartunnalle.

Ennen nykyistä epidemia-aaltoa apinarokko levisi Afrikan ulkopuolella vuonna 2003 Yhdysvalloissa, kun ihmiset saivat tartunnan preeriakoirista, joihin virus oli päässyt leviämään. Nykyinen epidemia-aalto liittyy tällä hetkellä lähes yksinomaan miesten väliseen seksiin. Tartunnan saaneita naisia on vain murto-osa, vaikka virus ei sukupuolta eikä seksuaalista suuntautumista kyselekään.

Enimmät Yhdysvalloissa ja Euroopassa todetuista apinarokkotapauksista ovat olleet miehillä, joilla on seksiä miesten kanssa. Maailman terveysjärjestö vetoaa, että tämä tietty riskiryhmä, jolla on useita seksikumppaneita vähentäisi seksikumppanien määrää, välttäisi seksiä uusien kumppaneiden kanssa ja tallentaisi seksikumppaneidensa yhteystiedot, jotta viruksen leviäminen saataisiin hallintaan.