Sosiaalisesta mediasta nousevat merkittävät mediakohut ovat kaikkea muuta kuin ohi, vaikka niitä kohtaan tunnetaan yhä kasvaa ärtymystä. Kun joka taskussa on kamera kuka tahansa meistä voi joutua ikuistetuksi ja sitten myrskyn silmään. Niiden henkilöiden, jotka eivät ole julkisuudesta tuttuja, tulee tehdä jotain hyvin poikkeuksillista, että valtamedia ottaa heidät revittelyynsä – tai sellaiseksi väitettyä. Julkisuudesta tutun henkilön tarvitsee tehdä hyvin vähän, kun uutiskynnyksen todetaan ylittyneen – tai sanottaisiinko suoraan, kun media tai joku muu taho näkee mahdollisuuden hyötyä tilanteesta. Julkkistylisti Teri Niitti lynkattiin Twitterissä tissikommentin vuoksi, hän menetti töitä ja masentui, myllytyksen voidaan väittää johtaneen hänen äkilliseen kuolemaansa alkuvuodesta 2017.

Tällä viikolla on ollut pääministeri Sanna Marinin vuoro. Marinin yksityisistä kotibileistä vuodetut videot ovat näkyneet lööpeissa, kuin kyse olisi jostain hirveästä asiasta. Tapahtunutta kommentoimassa on nähty lyöty ja väsynyt Marin.

Marinin bilevideokohussa on kiistelty siitä, mikä on pääministerille sopivaa käyttäytymistä ja kenen kanssa hänen on sopiva vapaa-aikaansa viettää, vai onko pääministerin asemassa olevalla ihmisellä vapaa-aikaa ollenkaan. Marinin kanssa juhlineet henkilöt on tunnistettu ja heidät on nimetty ja heitä on nimitetty mm. siipiveikoiksi ja ties miksi. Myös ainakin yhdestä heistä on tehty oma paljastusjuttu. Viesti on, että pääministerin olisi tullut valita seuransa paremmin, minkä totesi ääneen muiden muassa Lenita Airisto.

Marinin bilevideokohu tuo mieliin menneet vuosikymmenet, jolloin media repi kaiken irti, jos poliittinen vaikuttaja tai muu yhteiskunnallisesti merkittävä henkilö meni gaybaariin. Viesti oli, että uskottavuus ja pätevyyshän siinä meni. Saman ilmiön kanssa kipuillaan nyt. On yllättävän vaikea hyväksyä, että johtaja, korkeassa asemassakin oleva poliitikko, on vain ihminen. Olemme tottuneet ummistamaan silmämme ja palvomaan suurta johtajaa. Suomen pitkäaikaisin presidentti Urho Kaleva Kekkonen joi ja vokotteli naisia, mutta siitä enimmäkseen vaiettiin. Nuoren Paavo Väyrysen toilailuista sentään jo kerrottiin. Taisi olla valtapeliä sekin, nytkin meillä on vaalit tulossa ja äärimmäisen suosittu pääministeri on kampitettava.

On hyvin vapauttavaa asua maassa, jossa pääministeri uskaltaa myös iloita ja irrotella ja olla kansan parissa, muutenkin kuin tekohymyilemässä laskelmoiduissa ja enemmän ja vähemmän lavastetuissa tilanteissa. Kun poliittinen ilmapiiri vapautuu turhasta tärkeilystä, ehkä sinne saadaan enemmän pätevää porukkaa.

Yksi iso asia Marinin bilevideokohussa on yksityisyys, vuodetut videot eivät olleet tarkoitettu julkiseen jakeluun. Somekohut ovat enimmäkseen elleivät täysin syntyneet asiayhteydestä irrotetuista sanomisista tai kuvista tai yksityiseksi tarkoitetun materiaalin vuotamisesta julkisuuteen. Jokaisesta meistä voisi leipoa mitä tahansa. Kesän alkaessa kohistiin poliisista, joka oli virkapuvussaan ottanut peniskuvan ja suostumuksellisessa viestinvaihdossa lähettänyt sen toiselle henkilölle, kuva saatettiin miehen työnantajan eli poliisin tietoon useita vuosia myöhemmin ja päätyi syyttäjän pöydälle. Julkisessa virassa olevakin on vaarassa, jos uskaltaa elää.

Julkisen sanan neuvosto on saanut kymmenisen kantelua Marin-uutisoinnista. Ratkaisusta tulee merkittävä.