Lauantain mediatilaisuudessa Serbian presidentti Aleksandar Vučić tiedotti, että maassa ei voida enää pitää Europridea 12.-18. syyskuuta, eikä tapahtuman kohokohtaa Europriden kulkuetta 17. syyskuuta.

Vučić myönsi, että seksuaalivähemmistöjen oikeudet Serbiassa ovat uhattuina, mutta totesi että oikeistoryhmät ja sebiläis-ortodoksisen kirkon edustajat ovat voimakkaasti painostaneet hallitusta peruuttamaan Priden, kertoo Radio Free Europe.

– Ei ole kyse siitä mikä valta heillä [painostajilla] on. Mutta tietyssä vaiheessa ei vain voi saada kaikkea ja siinä se, Vučić totesi.

Presidentti mainitsi syinä peruutukselle myös Kosovon tilanteen ja taloudellisest haasteet. Hän kuitenkin heitti sateenkaarevan porkkanan lohdutuksena uudistaessaan luottamuksensa maan avoimesti lesbolle pääministerille Ana Brnabićille.

Väitettä Europriden peruuntumisesta ei otettu tapahtuman järjestäjien keskuudessa vastaan hyvin ja he ovat siitä eri mieltä.

– Presidentti ei voi peruuttaa muiden järjestämää tapahtumaa. Europridea ei ole peruttu eikä sitä tulla perumaan. Tapahtumaa haettaessa pääministeri Ana Brnabić lupasi, että Europridella on hallituksen täysi tuki. Ja me odotamme, että he pitävät tämän lupauksensa, sanoo European Pride Organizers Associationin (EPOA) johtaja Kristine Garina.

EPOA toteaa myös, että Europriden kieltäminen on laitonta.

– Pridefestivaalin pitäminen on ihmisoikeus Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen mukaan. Kaikki yritykset kieltää pridetapahtuma ovat laittomia.

Europride 2022 on ensimmäinen Balkanilla järjestetty Europride eikä se ole ollut vailla ongelmia. Parisen viikkoa sitten muiden muassa serbialais-ortodoksinen piispa Nikanor Bogunović kehotti ihmisiä vastarintaan.

”[EuroPrideen osallistuvat] tulevat Belgradiin pöyhkeilemään ja häpäisemään Belgradin kaupungin, pyhän serbialaisen kaupungin. Me korotamme äänemme sellaisia [ihmisiä] vastaan. Kiroan kaikki, jotka järjestävät tai osallistuvat tällaiseen. Sen minä voin tehdä. Jos minulla olisi ase, käyttäisin sitä, jos minulla olisi se voima, käyttäysin sitä, mutta minulla ei ole”, kuuluu Balkan Insightin käännös piispan puheesta, joka videoitiin ja levitteen nettiin.

Monet ihmisoikeusjärjestöt ovat tuominneet piispan julistuksen, muiden muassa Civil Rights Defendersien Euroopan johtaja  Goran Miletic, joka kutsuu sitä ”vihapuheeksi hlbtq-yhteisöä kohtaan”.