Kirjoitimme viime viikolla Serbiasta, jonka pääkaupunki valmistautui Balkanin ensimmäiseen Europride-tapahtumaan, mutta uskonnolliselle oikeistolle alistunut presidentti totesi, että tapahtuma on peruttu, vaikka se ei pitänyt paikkaansa. Pian jo vanhoilliset marssivat kadulla estäkseen Europriden ja sen Serbialle tuoman ”häpeän”. Kirjoitimme myös miten Suomessa halutaan kerätä ja taltioida seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä kertovaa aineistoa ja muistoja, jotta historiankirjoittajilla ja yhteiskuntatieteilijöillä on tulevaisuudessa mille rakentaa.

On surullista, että Euroopassa on vielä valtioita, joissa hlbtq-ihmisiä pakotetaan marginaaliin ja syytetään valtion häpäisemisestä, kun he haluavat vain puolustaa ja edistää omia oikeuksiaan samalle tasalle muiden kansalaisten kanssa.

Suomessa on vielä hengissä ”boomereita”, jotka astuivat nuoruuteen sairaina ja potentiaalisina rikollisina. Vasta vuosituhannen vaihteessa täysi-ikäisiksi tulleet ovat olleet tästä painolastista täysin vapaat, he ovat nyt nelikymppisiä. Hekin ovat kuitenkin kasvaneet kulttuurissa, joka on vasta ollut tottumassa siihen, että homoseksuaalisuus ei ole rikos, että homoseksuaalisuus ei ole sairaus, hekään eivät siis ole kasvaneet vielä täysin ”terveessä” yhteiskunnassa. Stigma ja leima ovat olleet hyvin lähellä. Ja ne ovat sitä edelleen, vaikka vähemmän.

Meilläkin on vanhoillinen kristillinen oikeisto, joka pitää yllä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä sortavaa retoriikkaa ja olisi epäilemättä valmis kääntämään lainsäädännön tilaisuuden tullen. Sillä välin voi aina pistää kapuloita rattaisiin, kuten on käynyt translain uudistuksen kanssa ja mikä on hallituspuolueista näkynyt eniten keskustassa. Jos viivytys onnistuu kansalaisaloitteilla ryyditetty translain muutos jää roikkumaan, kansalaisaloitteet raukeavat vaalikauden päättyessä. On aivan liian ennen aikaista spekuloida tulevaa hallituspohjaa, mutta luulen, että se tällaisena sota-aikana on oikeistolainen nykyiseen verrattuna. Translain uudistus on ollut hallitusohjelmassa, mutta onko se enää 2023?

Mitä sitten voimme oppia historiasta? Ainakin sen, että kun isänmaan edun nimissä aletaan vastustamaan vähemmistöjen ihmisoikeuksia, olemme vaarallisella tiellä. Me olemme se kanarianlintu häkissään kaivoksessa, joka kuolee ensimmäisenä.

Meidän on oltava hereillä nyt enemmän kuin vuosikymmeniin. QX:n verkkomediat saivat viime viikolla täysin uudistuneen ulkoasun. Tiedostamme merkityksemme tiedon ja hlbtq-kulttuurin ja elämäntavan välittäjänä ja pyrimme omalta osaltamme tuomaan esiin myös niitä näkökulmia, jotka valtamedian hlbtq-raportoinnissa jäävät vähemmälle tai kokonaan paitsioon.

Europride 2022 on Belgradissa alkamassa ensi maanantaina.