Serbian presidentti Aleksandar Vučić tiedotti kolme viikkoa sitten, että EuroPride-kulkue on peruttu. Tapahtuman järjestäjät riensivät pian vakuuttamaan, että näin ei suinkaan ole, eikä presidentti voisikaan moista päättää. Kulkue tultaisiin pitämään suunnitellusti EuroPriden viikolla, joka alkoi tänä maanantaina.

Elokuun lopulla tuhannet marssivat Serbian pääkaupunki Belgradin kaduilla protestina tulevaa EuroPridea vastaan.

EuroPride järjestetään nyt ensimmäistä kertaa maassa, jossa sitä vastustaa aktiivisesti ortodoksinen kirkkko, äärioikeisto ja muut Venäjä-mieliset tahot. Tapahtuma alkoi eilen maanantaina ja suunniteltuna on kaikkiaan satakunta tapahtumaa. Yksi tapahtumista on ihmisoikeuksia käsittelevä konferenssi, johon oli kutsuttu myös Serbian avoimesti lesbo pääministeri Ana Brnabic, jonka piti pitää avauspuheenvuoro. EuroPridet hakemuksesta myöntävä Euroopan Pride-järjestö EPOA, ilmoittaa että pääministeri ei ole enää tervetullut.

– Kulkueen kieltäminen osoittaa hänen poliittisen johtajuutensa täydellistä epäonnistumista ja Serbian täydellistä epäonnistumista kansalaistensa perusoikeuksien suojelemisessa. Yksikään itseään kunnioittava valtio ei alistuisi öykkäreille, toteaa EPOA:n puheenjohtaja Kristine Garina.

EPOA tiedottaa, että he, jotka suunnittelevat osallistuvansa kulkueeseen kiellosta huolimatta tulevat kokooontumaan lauantaina ja pitämään kulkueen. Heidän joukossaan on ”tuhansia hlbtqi+ henkilöitä ja liittolaisia, jotka jo ovat paikalla Belgradissa osallistuakseen EuroPrideen”.

– Me olemme täällä ja me aiomme kokoontua, sanoo Garina.

Kymmenkunta EU-parlamentin jäsentä on matkustamassa Belgradiin osallistuakseen.