EuroPride julkaisi tänä aamuna tiedotteen, jossa se totesi Serbian hallituksen sallivan huomisen EuroPride-kulkueen, jonka maan presidentti vasta tiistaina esti ilmoittaen peruneensa luvan kulkueen järjestämiseen.

EuroPride-kulkue lähtee siis huomenna liikkeelle Belgradissa alkuperäisen suunnitelman mukaisesti kello 17. Näin on Serbian hallitus luvannut EU-komissiolle. Kulkueen reittiä on kuitenkin pitänyt merkittävästi lyhentää.

Presidentillä ei ollut edes valtuuksia evätä poliisin EuroPride-kulkueelle myöntämää lupaa. EuroPridea hallinnoiva  EPOA (European Pride Organisers Association), Belgrade Pride, All Out ja InterPride julkaisivat yli 27 000 henkilön allekirjoittaman vetoomuksen EuroPride-kulkueen järjestämiseksi.

– Tämä on vetoomus aivan perus säädyllisyyden ja ihmisarvojen puolesta, joita jokaisen itseään kunnioittavan valtion tulisi suojella.

– Me emme koskaan antaudu kiusaajille. Me kuljemme pystypäin ja me kuljemme ylpeinä, EPOA:n puheenjohtaja Kristine Garina totesi järjestöjen kokoontumisen jälkeen. Hän vaati EuroPride-kulkueen toteuttamista ja kehotti kaikkia kulkemaan ympäri kaupunkia ja näkemään iloisia ja rakastavia hlbtq+ ihmisiä, jotka ovat kaupunkiin tulleet osoittamaan tukeaan, eivät tuomaan mitään harmia.

Kristine Garina EPOA:n puheenjohtaja.

Balkanin ensimmäistä EuroPridea on vastustanut ankarasti Serbian äärikoikeistolaiset ja uskonnolliset konservatiivit ryhmittymät. Suurissa mielenosoituksissa on vastustettu EuroPridea, Serbian ortodoksit krusifiksien ja moottoripyöräkerhot Putinia idolisiovien kuvien kanssa.

Mielenosoituksissa EuroPridea vastaan on kannettu uskonnollisia symboleja ja Venäjän lippuja.

Lue lisää: Helsingissä ei ole vielä kertaakaan vietetty EuroPridea – onko se tulossa?