Venäjän hyökkäyksen alusta alkaen on Harkovan kaupunki ja sen alue Ukrainan koillisosassa ollut jatkuvien hyökkäysten kohteena. Viimeisten viikkojen aikana rintama on siirtynyt lähemmäksi Venäjän rajaa ja Harkovan alueen useat pienemmät kaupungit on vapautettu Venäjän joukoista. Raportit kertovat alueella tapahtuneista sotarikoksista ja kuvat joukkohaudoista, joista löytyy siviilien ruumiita ja niistä jälkiä kidutuksesta – kaiken tämän keskellä järjestetään nyt Pride.

Harkovan Pride alkoi viime lauantaina 17. syyskuuta ja jatkuu ensi sunnuntaihin 25. syyskuuta saakka.

Instagrammissa järjestäjät kertovat miksi Harkovan Pridea ei voida perua edes sodan takia.

”Harkovan Pride ei ole mikään juhla eikä se ole sellainen koskaan ollutkaan. Marssi on mielenosoitus ihmisoikeuksien puolesta ja sitä tarvitaan kertomaan, että me haluamme yhtäläiset oikeudet. Ja me tulemme saavuttamaan ne”.

Järjestäjät toetavat myös, että Ukraina on päättänyt kehittyä demokraattiseen suuntaan ja tavoittelee EU-jäsenyyttä. Tavoite, joka Harkova Priden mukaan vaatii valtiota tunnustamaan hlbtq+ väestölle samat oikeudet kuin heteroseksuaaleille.

”Me emme halua ”tiettyjä oikeuksia”. Haluamme kunnioitusta ja lain suojaa. Hlbtq+ yhteisö on mukana ja sotii Ukrainan vapauden puolesta. Siksi meillä tulee olla samat oikeudet kuin muilla kansalaisilla”.

”Historiallisesti Harkova on kamppaillut venäläisen narratiivin ja propagandan kanssa. Homofobia on osa venäläistä ideologiaa. Joten heittäkäämme ulos nämä arvot ja eriarvoisuus ja kulkemaamme yhdessä kohti voittoa. Voittoa rasismista, syrjinnästä ja sorrosta.