Qatarissa voidaan tuomiota kolme vuotta vankeutta, jos käy ilmi, että henkilö on gay. Jos kyseessä on muslimi, määrätään kuolemantuomio sharia-lain mukaan.

Entinen egyptiläinen jalkapallotähti Mohamed Aboutrika laukoi täyslaidallisen kammottavaa homovihaa qatarilaisen tv-kanavan lähetyksessä.

Steven Spielbergin versiota West Side Storysta ei tulla näkemään Qatarissa, koska Disney kieltäytyi leikkaamasta pois transhahmo Anybodyn.

Qatar siivoa kaupoista värikkäät lelut – voidaan pitää Pride-lippuna

Fifa on aiemmin sanonut, että sateenkaariliput on sallittu jalkapallon MM-kilpailujen aikana peliareenoilla. Mutta nyt kisojen isäntämaa Qatar sanoo, että liput voidaan ottaa pois.

Kuusi Persianlahden valtiota [ml. Qatar] arvostelee Netflixiä hyökkäämisestä islamin arvoja vastaan ja uhkaa oikeustoimilla, jos islamin vastaista sisältöä yhä välitetäään alustalla.

Nämä kuusi juttua ovat olleet QX:ssä viimeisen kahden vuoden aikana, kun Qatar on valmistautunut isännöimään jalkapallon MM-kilpailut 2022. Tapahtuma alkaa kolmen viikon kuluttua 20. marraskuuta. Qatar on saanut arvostelua myös ulkomaalaisen työvoiman käyttämisestä kisojen infrastruktuurin vaatimissa rakennushankkeissa, työoloja on arvosteltu. 2010-2020 Qatarissa on kuollut ainakin 6 751 siirtotyöläistä, aikana jona kisoja varten on rakennettu. Boikotteja ja protesteja on väläytelty, on epäselvää totetuuko niistä mitään paikan päällä. Berliini ei järjestä näihin kisoihin perinteistä kisakatsomoa Brandenburgin portilla, samoin Pariisi on ilmoittanut, että perinteisiä suurkisojen katsomoita jättiskreeneillä ei tule tällä kertaa -protestina.

Qatarin johtaja, emiiri Sheikh Tamim bin Hamad al-Thani on ainakin saanut arvostelusta tarpeekseen ja todennut sen ylittäneen kaiken aiemman. Emiirin mukaan hänen johtamansa maa on joutunut ”kampanjan” kohteeksi. Kampanja ”herättää kysymään sen todellisia syitä ja motiiveja”.

Voiko ihmisoikeuksia viedä? Se lienee kysymys, joka jatkossa jakaa maailman, ajatellaanpa eroja länsimaiden ja Venäjän, Kiinan, arabimaiden suhteen.

Enää on myöhäistä perääntyä, vastakkainasettelun kanssa on jotenkin elettävä ja toimittava. Venäjä on luhistumisen tiellä, vaikka se voikin viedä vielä aikaa, mutta Kiina ei taida olla, eivätkä näillä näkymin arabimaat. Niiden ohella täydellinen ihmisoikeuksien kunnioitus rapisee myös sydänmailla; Puola, Italia, Espanja, USA, Brasilia. Ehkä Brasiliassa äärioikeisto häviää presidentinvaalit, ehkä USA:ssa valta ei jälleen heti kallistu republikaaneille. Mutta oppi Venäjän kanssa vehtaamisesta tuli liian myöhään, olemme pakkoavioliitossa Kiinan kanssa, emme pääse siitä irti ilman että romahdutamme elintasomme ja mylläämme elintapamme kokonaan uusiksi, silloinkin prosessi veisi ehkä kymmeniä vuosia, niin riippuvaisia olemme tuotannosta Kiinassa.

Älä kysy, miten tulimme tähän tilanteeseen. Raha. Ahneus. Samat syyt, jotka loivat ekokriisin.

Qatarin emiirin syytökset arvostelusta? Kisat myönnettiin Qatarille ”kauan” sitten vuonna 2010. Maailma on täällä länsimaissa muuttunut vauhdilla, ihmisoikeuksien puolesta ollaan paljon yleisemmin taistelemaan.

Seuraavat miesten jalkapallon MM:t ovat 2026, ne pidetään Amerikoissa. 2030 kisoista on kisa päällä, Euroopa, jopa Ukraina on mainittu. Miksi enää koskaan veisimmekään kisoja ihmisoikeuksia polkeviin maihin? Sillä on tosin seurauksensa, juopa syvenee, jännitteet kasvavat. Vaan mitäpä meitä on hyödyttänyt antaa korkean profiilin urheilukilpailuja Venäjälle, tai Kiinalle? Sinisilmäisyyden aika on ohi, toivottavasti.