Helsingin kaupunki järjestää peruskouluissaan työpajan, jossa kerrotaan seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuudesta. Sateenkaarityöpaja järjestetään nuorten omasta toiveesta saada enemmän opetusta aiheesta ja se on suunnattu kuudes- ja yhdeksäsluokkalaisille ja järjestetään suurimmaksi osaksi jo tänä keväänä.

Uutisen välittäneen STT:n mukaan osa lasten huoltajista on kieltänyt lapsiaan osallistumasta sateenkaarityöpajaan, mutta Helsingin Sanomien mukaan hankkeen projektisuunnittelijalla Ella Tanskasesella ei ollut aikanaan vielä tieto tästä tullut. STT kertoo myös osan koulujen henkilökunnasta suhtautuvan työpajoihin epäilevästi.

Sateenkaarityöpaja on käytännössä pakollinen kaikille, sillä se on osa opetussuunnitelmaa. Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuslaki asettaa myös reunaehtoja kouluille.

Sateenkaarityöpajojen ohjaajina on Setan ohjaajia.

Tanskasen mukaan työpajoissa käsitellään muun muassa moninaisuutta yleisellä tasolla sekä keskustellaan erilaisista normeista ja siitä, miten ne näkyvät yhteiskunnassa, kertoo HS.

Setan kouluttamat työpajojen vetäjät käyvät läpi yleisempiä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin liittyviä käsitteitä sekä seksuaaliseen suuntautumiseen ja sukupuoliin liitettyjä normeja, jotka tunnistamalla ennaltaehkäistään koulukiusaamista. Tärkein osuus on nuorten oma keskustelu, jossa normeista puhutaan pienryhmissä. Lopuksi työpajassa käydään läpi nuorten omia kysymyksiä, kerrotaan työpajojen sisällöstä Setan Facebookissa.*

*Lisätty kappale 26.1.2023 klo 20.20