Olla avoimesti oma itsensä riskipääomaa etsiessään tuntuu ”epämukavalta” monille yrittäjille, osoittaa uusi brittitutkimus.

Brittiläinen Proud Ventures -järjestö julkaisi viime viikolla vuoden 2023 tutkimuksen hlbtq+-ihmisistä, jotka toimivat sijoittajina ja joilla on start-up-yrityksiä.

Tutkimus osoittaa, että avoimesti homona, biseksuaalina ja transsukupuolisena olemisesta koetaan suurta epämukavuutta ja pelkoa.

Jopa 75 % Proud Venturesin tutkimukseen vastanneista, jotka työskentelevät start-up-yritysten kanssa ja 79 % riskipääoman parissa työskentelevistä, ovat enemmän tai vähemmän herättämättä muihin ”ekosysteemiin” kuuluvien huomiota. Motiivina mainitaan ensisijaisesti, että se ei ole olennaista omalle identiteetille (45 %),  avoimuuden epämukavuuden mainitsi  27 prosenttia vastaajista. Jopa 18 % ilmoitti, että avoimuus vahingoittaisi yritystä.

Tutkimus osoittaa myös suuret erot hlbtq+-ryhmän sisällä. Yrityksissä homomiehet onnistuivat houkuttelemaan keskimäärin 2,25 kertaa enemmän riskipääomaa kuin biseksuaalit ja 22 kertaa enemmän kuin lesbot. Cis-miehet houkuttelivat keskimäärin 2,5 kertaa enemmän riskipääomaa kuin cis-naiset ja 10 kertaa enemmän kuin transihmiset.

Tutkimus osoittaa myös, että vain kolmasosa monimuotoiseksi ilmoitetusta riskipääomasta sijoittaa rahaa hlbtq-start uppeihin. Samaan aikaan tutkimus osoittaa, että monet hlbtq-toiminnan tukemisesta kiinnostuneet olivat epävarmoja siitä, miten heidän tulisi toimia.

Hlbtq-yrityksille ja start-upeille suunnatun riskipääoman huono kohdentuminen heijastaa samoja ongelmia, joita Is-Britanniassa on naisten ja mustien omistamilla yrityksillä. Aikaisemmin tutkimuksissa on osoitettu, että vain 1 % maan riskipääomasta menee kokonaan naisten omistamiin yrityksiin ja tilanne on vielä synkempi, kun on kyse tummaihoisten kokonaan omistamista yrityksistä, ne saavat vain 0,25 % riskipääomasta.

Toimenpiteitä, joita Proud Ventures haluaa nähdä sekä pääomasijoitusyhtiöiden että taloudellista tukea tarvitsevien hlbtq-yritysten vahvistamiseksi on, että tehdyt taloudelliset sijoitukset on näytettävä avoimesti ja että omissa yrityksissään aletaan kertoa, kuinka monimuotoisia tehdyt sijoitukset ovat.