– Talibanin valtaan palaamisen jälkeen kuluneiden 18 kuukauden aikana olemme nähneet hlbtqi-afgaanien humanitaaristen olosuhteiden tuskallisen heikkenemisen, totesi Outright Internationalin toiminnanjohtaja Maria Sjödin.

– Kenenkään ei pitäisi elää jatkuvassa pelossa, syrjinnän ja väkivallan alla pelkästään seksuaalisen suuntautumisensa tai sukupuoli-identiteettinsä vuoksi. Kehotamme YK:ta ja kansainvälisiä hallituksia jatkamaan ponnistelujaan saada Taleban vastuuseen kaikenlaisista ihmisoikeusloukkauksista ja varmistamaan, että ihmisten perustarpeiden toteutumista ei heikennetä.

OutRight International on laatinut raportin tilanteesta Taleban-hallinnon aikana. Asiakirjassa on mukana 22 todistajanlausuntoa maan hlbtqi-ihmisiltä, ​​ja ne todistavat, että Taliban voi nyt vainota heitä täysin ilman seuraamuksia.

– Haastattelin ihmisiä, joita on pahoinpidelty ja raiskattu ja pysyvästi vammautettu, heidän omat perheensä vainonneet ja yksinkertaisesti vain siksi, että he olivat oma itsensä. Nykypäivän Afganistanissa ei ole ketään, jonka puoleen he voisivat kääntyä saadakseen apua, tai mitään paikkaa turvallista mennä, sanoo Basira Paigham, Afganistanin LGBT-järjestön perustaja ja Outright-raportin tutkimuskonsultti.

Raportissa arvostellaan myös YK:ta sen tuen puutteesta herkästi haavoittuvalle ihmisryhmälle.

– hlbtqi-ihmiset ovat haavoittuvimpia väestöryhmiä konfliktiympäristöissä ja autoritaarisissa hallintojärjestelmissä, sanoo Neela Ghoshal Outrightissa.

– Talibanin selvä vihamielisyys seksuaalista ja sukupuolista monimuotoisuutta kohtaan kaksinkertaistaa sen riskin, jossa hlbtqi-afgaanit elävät. Heidän turvallisuutensa pitäisi olla ensiarvoisen tärkeää, mutta hlbtqi-afgaanien äänet ja huolenaiheet jäävät edelleen, selittämättömästi, pois YK:n ihmisoikeusraportoinnista, neuvotteluista, humanitaarisessa suunnittelussa.

Mainittu raportti on luettavissa täällä.