ILGA-Euroopan vuosiraportti hlbtqi-ihmisten kehityksestä maanosan maissa on tänä vuonna erityisen synkkä.

Esimerkkeinä Oslon ja Bratislavan terrori-iskut ja raportoitujen itsemurhien määrän kasvu jopa avoimemmiksi katsotuissa maissa, Euroopan hlbtqi-järjestö puhuu vihan ”tappavasta lisääntymisestä”.

– Olemme ILGA-Euroopassa sanoneet jo usean vuoden ajan, että vihapuhe kaikissa muodoissaan muuttuu fyysiseksi väkivallaksi, Evelyne Paradis sanoo.

– Tänä vuonna olemme nähneet, että väkivallasta on tullut yhä suunnitelmallisempaa ja tappavampaa, mikä aiheuttaa hlbtqi-ihmisille Euroopan maissa turvattomuutta. Olemme nähneet todisteita siitä, että hlbtq-vastainen vihapuhe ei ole vain marginaalisten johtajien tai tulevien autokraattien sanoja, vaan todellinen ongelma, jolla on vakavia seurauksia ihmisille ja yhteiskunnille. Tämä ilmiö ei esiinny ainoastaan ​​maissa, joissa vihapuhe on laajalle levinnyttä, vaan myös maissa, joissa laajalti uskotaan, että hlbtqi-ihmiset hyväksytään vähitellen.

Samaan aikaan mietintö huomaa myös myönteisiä signaaleja, ennen kaikkea vahvaa työtä kansalaisyhteiskunnalta.

– Hlbtqi-aktivistit ovat keskeisiä toimijoita maissa, joissa edistystä on tapahtunut, kuten Espanjassa ja Suomessa, joissa on onnistuneesti tehty suuria ponnisteluja sukupuolen itsemääräämisoikeuden saamiseksi lainsäädäntöön kovasta vastustuksesta huolimatta sanoo Katrin Hugendubel. Tämä osoittaa, että hlbtqi-ihmiset ja -organisaatiot saavat edelleen muutoksia aikaan.

Raportti on luettavissa täällä.