Tulevan sunnuntain aikana huipentuu viikkoja kasvanut jännitysnäytelmä, jossa lopulta kolme puoluetta käy käytännössä samoilla gallup-suosion lukemilla viimeiseen taistoon, kun vaalihuoneistot aukeavat ja varsinainen äänestyspäivä alkaa.

Olemme nähneet tahallista polarisointia, käytännössä vaaleista tuli selvästi valinta oikeiston ja vasemmiston välillä, sillä merkittää maltillista keskustassa olevaa toimijaa Suomessa ei ole, paitsi perussuomalaiset myös kokoomus ovat molemmat selvästi oikealla ja sdp selkeästi vasemmalla.

Näin polarisoituneessa tilanteessa ei ole kovinkaan hyödyllistä, että vaalikoneissa ehdokasvalintoihin puskettaisiin väkisin lisää polarisaatiota. Sen kuitenkin tekee yksi kysymys.

Suurten medioiden vaalikoneista Ylellä ja Iltalehdellä on molemmilla kysymys kolmannen sukupuolen sallimisesta. Helsingin Sanomilla ja Ilta-Sanomilla ei ole.

Aihe on paitsi suurelle yleisölle hyvin etäinen, se on monivivahteisempi asia. Kolmas sukupuoli on seikka, josta ei ole käyty missään muotoa riittävää julkista keskustelua. Setan ehdokkaille esittämällä asialistalla se toki on.

Suomessa on vireillä sosiaaliturvatunnuksia koskeva uudistus, jonka yhteydessä esimerkiksi olisi hyvä poistaa tunnuksesta sukupuolisidonnaisuus, kuten sitä on suunniteltukin. Vaikea kuvitella, että tätä isommin vastustettaisiin, mutta vaarallista toki veikata. Kun henkilöllisyyttä tarkistettaessa ei enää katsota sukupuolta, eikö silloin kuitenkin poistu suurin osa kolmannella sukupuolimerkinnällä saavutettavissa olevista seikoista?

Lisäksi yksi ulottuvuus unohdetaan sukupuolimerkintä-keskustelusta täysin. Jos valtio ei enää rekisteröi sukupuolta, menee pohja sukupuoleen perustuvilta oikeuksilta ja velvollisuuksilta. Remonttiin pitää laittaa asevelvollisuus ja äitiysloma ainakin. Tosin, etenkin asevelvollisuuden ulottaminen kaikkiin Suomen kansalaisiin on kauan odotettu ja tervetullut muutos.

Siispä, kun kannatat kolmatta sukupuolta, mitä oikeastaan kannatat? Ihmisoikeuksien kanssa tällä yhdellä polarisoivalla kysymyksellä on aika vähän tekemistä, koska koko sukupuolimerkinnän poistaminen ratkaisee asian.

Turhaa polarisointia, sillä testattaessa ei -vastaus antaa ehdokkaat äärioikealta. Se ei kuitenkaan vastaa todellisuutta, missä monet maltilliset ja järkevät, transoikeuksia sinällään kannattavat ihmiset kokevat, että kolmas sukupuoli ei ole järkevä ratkaisu.

Voi olla, että Ylen ja Iltalehden toimituksissa on ajateltu, että sukupuolikysymys vaalikoneessa edistää hyvää asiaa. Minulle siitä kuitenkin tuli pelko, että se pahentaa polarisaatiota ja suuntaa enemmän äänestäjiä oikealle, missä vaihtoehtoa on vähemmän kannatettu. Hesarin vaalikoneen kysymys sukupuolen moninaisuudesta oli paremmin muotoiltu, vaikka sekin jää hyvin abstraktiksi ihmiselle, joka ei asiaa ole miettinyt – ja veikkaanpa että suurin osa ei ole.

Tämän jutun tarkoitus? Ohita vaalikoneen kysymys kolmannesta sukupuolesta ja saat todennäköisesti parempia ehdokkaita, vaikka olisit transoikeuksien puolella.