David sukulaistyttönsä kanssa. Kuva: David Sandoval Arriaga

Homous Meksikossa on ristiriitaista; toisaalta machokulttuuri raivoaa, toisaalta ”kolmas sukupuoli” kuljeksii vapaasti ympäriinsä. Qx.se on keskustellut David Sandoval Arriagan kanssa.

David on 29-vuotias ja asuu maailmanmetropoli Meksiko Cityssä, jossa asuu reilut 21 miljoonaa asukasta. Hän työskentelee kieltenopettajana ja on avoimesti homo sekä työkavereilleen että perheelleen.

– Meksiko Cityn kaltaisissa suurissa kaupungeissa on helpompaa olla homo. Täällä asuu miljoonia ihmisiä, ja he ovat tottuneita törmäämään homoihin ja lesboihin, siitä on tullut normaali osa kaupunkiympäristöä. Maaseudulla on huonommin, siellä machokulttuuri on levinneempi, David sanoo.

David ystävänsä kanssa Meksiko Cityssä. Kuva: David Sandoval Arriaga

Mies ei tee naisten töitä

Homofobialla on Meksikossa toisenlainen muoto, David kutsuu sitä ”machoismiksi”. Siihen sisältyy niiden miesten alentaminen, jotka eivät täytä ”oikean miehen” kuvaa. Davidin mukaan sukupuoliroolit ovat tiukasti vakiintuneet, yhteiskunta odottaa naisten olevan naisia ja miesten miehiä.

Miehen tulee tehdä päätökset ja ottaa riskit, elättää perhe, tehdä työtä ja tienata paljon rahaa, ei missään nimessä vähempää kuin vaimonsa. Miehen täytyy pystyä juomaan paljon alkoholia ja syömään runsaasti, muttei tiskaamaan tai tekemään kotiaskareita. Monille meksikolaisille homoseksuaalit ovat vastoin machomiehen normia ja saavat siksi eräät näkemään punaista.

– Osa, etenkin toiset miehet, voivat käsittää sinut homona alemmaksi mieheksi, siis että olet lähempänä ”heikkoa sukupuolta” (naista), ja siksi he kohtelevat sinua sen mukaisesti. Olen tyytyväinen homona ja en välttämättä noudata normeja. Mutta samanaikaisesti eteläisessä Meksikossa on yhteisö, jossa on päinvastoin. Siellä on kolmas sukupuoli, David sanoo.

Machoismi on levinnyt piirre meksikolaisessa kulttuurissa. Kuva: AP

Kolmas sukupuoli

Meksikon eteläosissa on henkilöitä, joita kutsutaan nimellä Muxe, kolmas sukupuoli. Davidin mukaan he ovat miehiä, jotka pukeutuvat ja käyttäytyvät tavalla, joka muuten liitetään naisiin. He hoitavat lapsia ja tekevät ”naisten työt”.

Muxella on juuret meksikolaisessa kulttuurissa 1500-luvulta lähtien, ja perinteen mukaan he tuovat onnea. Näissä paikoissa heidät hyväksytään aivan toisella tavalla kuin muualla Meksikossa, ja he ovat luonnollinen osa yhteisöä.

– Koska he ovat siellä osa kulttuuria, ei ole ketään, joka nostaisi kulmakarvojaan. Jos ihmiset tottuvat johonkin, niin se ei enää ole ”omituista”. Se ei ole sen monimutkaisempaa, David sanoo.

Machokulttuurin vastakohta ovat muxet eteläisessä Meksikossa. Kuva: AP

Kristitty kaksinaismoraali

Muun Latinalaisen Amerikan tavoin valtaosa meksikolaisista on katolilaisia. David kuvailee kuinka kirkko saarnaa kaikkien ihmisten kunnioittamisesta, mutta loppujen lopuksi on sanotun ja tehdyn välillä ero.

– Kirkon kohdalla kaksinaismoraali on tavallista. Jumala sanoo, että kaikkia ihmisiä tulisi rakastaa, mutta jos saadaan selville, että perheessä on homo, niin näiden arvojen päteminen loppuu jostain syystä. Silloin voi yhtäkkiä olla aivan ok torjua tai syrjiä tätä henkilöä, David sanoo.

Homot ruudun läpi

Eri medioilla on tärkeä rooli homoseksuaaleja koskevan mielikuvan välittämisessä. Davidin mukaan monet ihmiset eivät tapaa koskaan suoraan homoja, vaan kaikki mitä he näkevät on värejä räiskyvä paraati TV:ssä kerran vuodessa. Se voi lähinnä vahvistaa tietyn tyyppistä homostereotypiaa monille ihmisille. Siksi David on tyytyväinen, että meksikolaiset saippuaoopperat ovat alkaneet esitellä homoseksuaaleja hahmoja.

– Jollet vielä tiennyt, ovat saippuaoopperat tajuttoman suosittuja Meksikossa, ja tosiasia, että he ovat alkaneet punoa käsikirjoituksiinsa homoseksuaaleja hahmoja, antaa ihmisille uuden vivahteen meistä. Emme ole enää pelkästään värikkäitä, puolialastomia paraatihomoja, vaan normaaleja ihmisiä, jotka pitävät seuraa miljoonille meksikolaisille tv-sohvilla päivittäin. Ja se on positiivinen kehitys, David Sandoval Arriaga sanoo.

Meksikolaiset saippuaoopperat ovat alkaneet esittellä enenevissä määrin homoseksuaaleja hahmoja.

Teksti: Philip Ottosson. Käännös: Katja Mentula

Julkaistu alun perin QX.se -sivustolla.