Viime keskiviikkona gaybaaria kohtaan Slovakian pääkaupunki Bratislavassa tehtiin aseellinen hyökkäys, jossa kuolivat ja yksi haavoittui.

Ampuja löydettiin kuolleena seuraavana aamuna, poliisi epäili tuoreeltaan hänen ampuneen itsensä. Tutkinnassa ei ainakaan heti tullut esiin viitteitä siitä, että ampuja olisi tuntenut uhrinsa 23- vuotiaan Matúšin ja 26-vuotiaan Jurajin, jotka kuolivat paikalla gaybaarin eteen tai tarjoilijan, 28-vuotiaan Radoslavan, joka haavoittui jalastaan.

Ampuja oli 19-vuotias. Hän käytti sukulaisen lasertähtäimellä varustettua asetta. Hän oli ennen iskua twiitannut tunisteilla ”viharirkos” ja ”gay bar” ja jakanut hlbtq- ja juutalaisvastaisen manifestin. Hän on entisen äärioikeistolaisen poliitikon poika.

Syyttäjä määritteli teon terrorismiksi, koska sen tarkoitus oli aiheuttaa epävakautta yhteiskunnassa, kirjoitti Reuters.

Jo perjantaina 20 000 ihmistä kookontui suremaan Jurajia ja Matúšia vaatien korjaamista hlbtq-oikeuksiin Slovakiassa. Tapahtumassa piti puheen Slovakian presidentti Zuzana Caputova, joka ripusti sateenkaarilipun toimistoonsa.

– Olen pahoillani, että yhteiskuntamme ei kyennyt suojelemaan teidän rakkaitanne. Te kuulutte tänne, te olette arvokas osa yhteiskuntaamme,  presidentti sanoi.

Paikalla oli myös pääministeri Eduard Heger ja EU-parlamentin varapuhemies, slovakialainen Michal Simecka, joka toivoi että EU-lainsäätäjä keskustelee murhista tämän viikon kokouksessaan. ”Osoittaaksemme sympatiaa, mutta myös saadaksemme Slovakian viranomaiset ryhtymään selkeisiin toimiin lopettaaksen vihapuheen hlbtq-ihmisiä kohtaan”, kirjoitti BBC.

Slovakia on EU-maa, mutta konservatiivisimmasta päästä, samaa sukupuolta olevien avioliitot eivät ole sallittuja.