36-vuotias Eduardo Leite Brasilian sosiaalidemokraattisesta keskusta-oikeistopuolue PSDB:stä sai viikko sitten järjestetyissä vaaleissa kansan luottamuksen osavaltionsa Rio Grande do Sulin kuvernöörinä.

Vaalivoitto ei ollut kuitenkaan aivan helppo. Ensimmäisessä äänestyksessä 2. lokakuuta Leite hävisi pian väistyvän presidentti Jair Bolsonaron kuvernööriehdokkaalle Onyx Lorenzonille. Vastustajakaan ei kuitenkaan saanut vaadittua vähintään 50 prosenttia äänistä, joten toinen kierros tuli järjestettäväksi ja 30. lokakuuta vaaleissa Leite vei voiton 57,12 prosentin osuudella.

”Arvostan joka ikistä saamaani ääntä. Se on annettu rakkaudelle ja arvostukselle, se on annettu projektille. Tästä päivästä alkaen alamme uuden luvun historiassamme. Se on kaikille – ja me tulemme pääsemään vielä pitkälle”, hän kirjoitti Twitteriin voiton varmistuttua.

Eduardo Leite teki historiaa ensimmäisenä Brasilian kuvernöörinä, joka on kertonut homoudestaan. Hän tuli kaapista televisiohaastattelussa heinäkuussa 2021, kun hän pyrki presidenttiehdokkaaksi.

”Tämän hetken Brasiliassa minulla ei ole mitään salattavaa. Olen gay. Olen kuvernööri, joka on gay enkä gay-kuvernööri. Aivan kuten USA:n aikaisempi presidentti Barack Obama, joka oli musta eikä musta presidentti. Tästä olen ylpeä”, Leite selvitti tuolloin.

Kuvernöörin kaapista tuleminen herätti poikkeavia reaktiota Brasilian hbtq-yhteisössä. Kriittiset keskittyivät siihen, että Leite 2018 tuki ristiriitaista Jair Bolsonaroa presidentiksi, joka on avoimesti hlbtq-vihamielinen. Leite selitti Bolsonaron tukemista sillä, että hän halusi pitää sosiaalidemokraattisen työväenpuolue PT:n poissa vallasta.

Leiten kumppani on 30-vuotias lastenlääkäri Thalis Bolzan.