Skotlannissa hyväksyttiin translaki. Se sallii 16-17 vuotiaiden laillisesti muuttaa sukupuoltaan. Skotlannin pääministeri Nicola Sturgeon ehdotti muutosta jo kuusi vuotta sitten. Nyt se on totta pitkän poliittisen väännön ja kiivaan debatin jälkeen. Lainmuutoksen käsittelyäkin häirittiin vielä sen viimeisillä minuuteilla ennen viimeistä äänestystä. Laki hyväksyttiin äänin 86-39.

Lainmuutos poistaa myös vaatimuksen esittää psykiatrin lausunto sukupuolidysforiasta. Myös vaadittu aika, joka henkilön on pitänyt pysyvästi elää haettavan sukupuolen edustajana lyhenee, ennen vaadittiin kaksi vuotta, lain muutoksen myötä enää kolme kuukautta, tosin 16-17 vuotialla vaaditaan puoli vuotta ennen hakemusta.

Eilen heti Skotlannin parlamentin päätöksen jälkeen alempana Englannissa jyrähdettiin, Sunakin hallitus uhkaa estää muutoksen voimaantulon, kirjoittaa The GuardianPerusteluina kerrotaan olevan ristiriita transoikeuksien ja perustuslain välillä. Sunakin hallinnosta tehtiin selväksi, että se voi estää lain esittelyn kuninkaalle, jolloin se ei koskaan tulisi voimaan. Skottien hallinto ilmoitti aikovansa puolustaa päätöstään kiivaasti.

Iso-Britannian pääminsteri Rishi Sunak on aiemmin ilmoittanut että sukupuoli tarkoittaa biologista sukupuolta. Hän on myös aikonut kiinnittää huomiota koulujen seksiopetukseen.