Venäjän presidentti Vladimir Putin allekirjoitti 5. joulukuuta ns. ”homopropagandalain” tiukentavat säännökset. Seksuaalivähemmistöstä ja sukupuolenkorjauksista kertominen tiedottamalla, kuvittamalla tai puhumalla on nyt Venäjällä kielletty kaiken ikäisiltä ja ikäisille. Rangaistuksina on sakkoja tai lyhyehkö vankeustuomio.

Tiukennetun lain toimeenpano alkoi heti ja 16. joulukuuta venäläiset kirjastot saivat ensimmäisen listan, jossa vaadittiin 53 kielletyn kirjan keräämistä hyllyistä ja lähettämistä kierrätykseen, mikä tarkoittaa että ne poltetaan, kertoo riippumaton venäläinen uutissivusto Meduza, joka kertoo myös että kirjastonjohtajien on esitettävä todiste, että kielletyt kirjat on toimitettu kierrätykseen.

Kiellettyjen kirjojen listoilla on Haruki Murakami, Michael Cunninghamin, Oksana Vasyakinan, John Boynen, Stephen Fryn ja Eduard Limonovin teoksia.

– Kirjan polttaminen, minkä tahansa kirjan, on kansan halventamista. Se vähentää monimuotoisen ja värikkään elämän kertomusta. Se pienentää maailmaa, ei vain hlbtq-ihmisten, vaan jokaisen joka on kiinnostunut muiden elämästä, sanoo palkittu kirjailija Michael Cunningham, jonka kirjat pian Venäjällä palavat, iNewsille.

Pietari huhtikuussa 2012. Kyltissä lukee: "Tässä kirjastossa on myös homojen ja lesbojen kirjoittamia kirjoja. Heidän työnsä on osa maailman kulttuuria"