Ensimmäistä kertaa sen jälkeen kun Skotlannin itsehallintolaki otettiin käyttöön 25 vuotta sitten Iso-Britannia on käyttänyt veto-oikeuttaan ja puuttunut skottien parlamentin päätökseen. Skotlannin parlamentti hyväksyi lain sukupuoli-identiteetistä, jonka perusteella sukupuolen juridinen vahvistaminen olisi perustunut henkilön itsemääräämisoikeuteen, sen hyväksymisen Iso-Britannian parlamentti on nyt estänyt.

Skotlannin parlamentti hyväksyi aivan joulun alla äänin 86 puolesta 39 vastaan lain, jonka perusteella transihmiset voivat muuttaa juridisen sukupuolensa, joka on merkittynä väestörekisteriin, passiin ja muuhun henkilötodistukseen ilman diagnoosia sukupuoldysforiasta ja ilman sukupuolenkorjaushoitojen aloittamsta. Ikärajana olisi ollut 16 vuotta.

Maanantaina Iso-Britannian Skotlannin ministeri Alister Jack kuitenkin ilmoitti käyttävänsä vetoa lakia vastaan. Tämä raivostutti lakia ajaneen Skotlannin pääministeri Nicola Sturegonin, joka uhkaa viedä asian korkeimpaan oikeuteen.

– Ei ole mitään syitä kiistää tätä lainsäädäntöä. Skottilaisella parlamentilla on pätevyys tehdä tämä päätös, se ei vaikuta syrjinnän vastaiseen lainsäädäntöön ja laki hyväksyttiin äänestämällä ja selvällä enemmistöllä pitkien ja intensiivisten keskustelujen jälkeen ja siihen osallituivat kaikki skottilaisen parlamentin puolueet, Sturegon sanoi lehdistötilaisuudessa.

– Tässä käytettään poliittisena aseena transihmisiä, jotka jo entuudestaan ovat yksi yhteiskuntamme haavoittuneimmista ja stigmatisoiduimmista ryhmistä. Se on kohtuutonta ja täysin häpeämätöntä, hän huomautti.

Sturegon katsoo, että Westminister rikkoo Skotlannin parlamentin periaattellista oikeutta säätää lakeja.