Paine hlbtq-ihmisiä ja liikkeitä kohtaan kasvaa Itä-Afrikassa, kun Burundin presidentti on kehottanut väestöään ”hävittämään homoseksuaalisuuden”.

24 ihmistä pidätettiin helmikuun lopussa Burundin pääkaupungissa Giteassa. He osallistuivat hiv-aids -asioita käsittelevän MUCO Burundin järjestämään konferenssiin, ja heitä syytettiin ”homoseksuaalisuudesta” ja ”rahan antamisesta teini-ikäisille pojille ja tytöille ja näiden yllyttämisestä homoseksuaalisuuden harjoittamiseen”.

Uutistoimisto AFP:n mukaan kyseisitä 24 henkilöä on kuulusteltu pitkään, ovat sittemmin saaneet syytetteet ja pidetään pidätettyinä odottamassa oikeudenkäyntiä.

Pidätys on herättänyt huomiota tiedotusvälineissä, ja maan presidentti Evariste Ndayishimiye kehotti keskiviikkona kansalaisia ​​”hävittämään homoseksuaalisuuden”.

– Pyydän kaikkia burundilaisia ​​kiroamaan heidät, jotka harjoittavat homoseksuaalisuutta, koska Jumala ei voi sietää sitä, hän sanoi.

Hyökkäykset hiv-aids -liikettä ja homoseksuaaleja vastaan ovat osa Burundin ihmisoikeushyökkäysten sarjaa, raportoi voaafrica.com-sivusto. Helmikuussa viisi aktivistia pidätettiin ja tammikuussa toimittaja Floriane Irangabiye tuomittiin 10 vuodeksi vankeuteen.

Homoseksuaaliset teot miesten ja naisten välillä ovat Burundissa kiellettyjä, ja rangaistuksen kesto on jopa 2 vuotta.

Useissa Itä-Afrikan maissa hlbtq-ihmiset ja -järjestöt kokevat yhä kovempaa painostusta.

Ugandassa on meneillään tehostettu kampanja homoseksuaalisuuden kriminalisoinnin kiristämiseksi entisestään.

Keniassa hlbt-aktivisti Edwin Chiloba murhattiin aiemmin tänä vuonna, ja kiivas keskustelu on herännyt sen jälkeen, kun maan korkein oikeus myönsi äskettäin hlbtq-järjestölle oikeuden toimia.

Tansaniassa hlbtq-liike on joutunut ankaran paineen alle ja joutui kätkemään toimintansa hallituksen tehostaessa propagandaa homo-, bi- ja transsukupuolisten ihmisten ihmisoikeuksia vastaan.

Ruanda on edelleen poikkeus, koska homoseksuaalisuutta ei ole kriminalisoitu eikä parlamentti ole hyväksynyt kriminalisointiehdotuksia.

Kuudennessa Itä-Afrikan yhteisöön kuuluvassa maassa, Etelä-Sudanissa, homoseksuaalisista teoista voidaan tuomita jopa 10 vuoden vankeusrangaistukseen, mutta rangaitusta ei katsota määrätyn.