Se kaikki alkoi kirjeestä Kishwer Falknerille, Ison-Britannian tasa-arvo- ja ihmisoikeuskomission puheenjohtajalle. Kirjeen  kirjoitti nais- ja tasa-arvoministeri Kemi Badenoch. Kirjeessä Falkneria pyydettiin harkitsemaan nykyistä Equality Act -lakia, jotta muun muassa cis-naisille taattaisiin ”safe space”.

Vuodelta 2010 oleva Equality Act luettelee yhdeksän laittoman  syrjinnän perustetta, esimerkiksi ikä, rotu, sukupuoli ja sukupuoli-identiteetti. Muutos, josta nyt keskustellaan, on se, että sukupuoli tarkoittaa vain syntymän mukaista sukupuolta, ei valittua sukupuoli-identiteettiä.

Isossa-Britanniassa on vuodesta 2004 alkaen ollut voimassa Gender Recognition Act -laki, jonka mukaan yli 18-vuotiaat voivat vaihtaa juridista sukupuoltaan, joka sitten on yhteiskunnassa tulkittava biologiseksi, ruumiilliseksi sukupuoleksi. Henkilön tätä hakiessa hän saa Gender Recognition Certificate -todistuksen.

Nyt ehdotettu lakimuutos tekisi tästä todistuksesta hyödyttömän.

Yhtäkkiä trans-ihmiset eivät olisi tervetulleita sukupuolen perusteella jaoteltuihin paikkoihin. Ja jos olet transnainen, laillinen sukupuolesi olisi edelleen mies, syntymän perusteella. Ihmisiltä voitaisiin evätä pääsy naisten wc-tiloihin, naisten pukuhuoneisiin, harjoitteluun naisjoukkueiden kanssa tai hoitoon naisten osastoilla. Sama pätisi transmiehiin ja heidän vastapuoliinsa.

Tämä on avannut keskusteluja transsukupuolisten ihmisten syrjinnästä ja siitä, että jos lakia muutettaisiin, he jäisivät yhteiskunnassa ilman suojaa.

– Transihmiset eivät enää näytä olevan ihmisiä heidän [parlamentin] silmissä. Kipumme ja kamppailumme vaikuttavat merkityksettömiltä, ​​sanoo trans- ja feminismiaktivisti Katy Montgomerie Pinknewsille.

Toistaiseksi tämä on vain Badenochin antama neuvo, mutta parlamentti harkitsee keskustelua aiheista, joiden saama kannatus ylittää 100 000 nimeä. Tällä hetkellä koossa on jo noin 107 700 nimeä.

Mutta muutos ei tapahdu ilman vastustusta. Useat transaktivistit ovat ilmaisseet kantansa ja he väittävät, että esimerkiksi pukuhuoneisiin pääsemiseen ei tarvitse todistusta. Tyytymättömyytensä on ilmaissut myös Stonewall-järjestö korostaen Equality Actin tärkeyttä työpaikoilla ja julkisilla paikoilla tapahtuvan syrjinnän välttämiseksi.