Kun Luxemburgin pääministeri Xavier Bettel vieraili EU-parlamentissa keskiviikkona, otti hän muun muassa kantaa Unkarissa vuonna 2021 hyväksyttyjä niin sanottuja ”lastensuojelulakeja” vastaan.

– Minua hävettää katsoa, kun jotkut kollegoistani haluavat kerätä ääniä vähemmistöjen kustannuksella, hän sanoi viitaten Unkarin pääministeriin Viktor Orbániin ja lisäsi, että ”tämä on jo tapahtunut historiassamme”.

Euronews-sivusto kertoo edelleen, että hän ammensi puheessaan parlamentille omasta kokemuksestaan ​​homoseksuaalina.

– Jos tässä parlamenttissa on joku, joka ajattelee, että television katseleminen tekee sinusta homon, jos joku ajattelee, että laulun kuuleminen tekee sinusta homon se osoittaa, että et ole ymmärtänyt yhtään mitään, hän sanoi tarkoittaen, että ” vaikein asia homolle on hyväksyä itsensä.”

– Emme vaadi sääliä, emme vaadi solidaarisuutta, emme vaadi myötätuntoa. Vaadimme vain kunnioitusta, sanoi Bettel, joka sai  useita suosionosoituksia puheensa aikana.

Bettel puhui nuorista hlbtq+ -ihmisistä, joilla on enemmän itsemurha-ajatuksia kuin nuorilla yleensä, ja totesi, että homoseksuaaleja leimaavat lait ovat ristiriidassa Euroopan unionin arvojen kanssa.

EU-parlamentti viime viikon torstaina hyväksymänsä Ugandan rikoslain tiukennuksia koskevan päätöslauselman yhteydessä kritisoi myös juuri Unkarin, Puolan ja Italian kaltaisten maiden toimintaa homojen leimaamisesta.