Kun sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöt jännittävät, ehtiikö nykyinen eduskunta vihdoin viimein hyväksyä vuosikausia odotetun translain ennen vaaleja, sillä gallupeissa siintävä oikeistohallitus sitä tuskin tulee tekemään, tulevien vaalien gallupykkönen kokoomus tekee viime metreillä outoja kyseenalaistuksia.

Viime viikolla translakia käsittelevän sosiaali- ja terveysvaliokunnan kokoomusedustajat kertoivat haluavansa täsmennyksiä.

Kokoomuksen ohella translakia valiokunnassa vastustivat Ylen mukaan keskusta ja perussuomalaiset. Kaikilla näillä kolmella puolueella on pitkä historia translain vastustamisessa.

Valiokunnassa nousi huoli transihmisistä ja asepalveluksesta. Siitä, pysyykö armeijan käynyt reservissä, jos hän asepalveluksen jälkeen korjaa suokupuolensa. Ja siitä, jos mies vain vaihtaa henkilötunnuksensa sukupuolen välttääkseen asevelvollisuuden, joka Suomessa vielä koskee pelkästään miehiä.

Huolta herätti myös ulkomailta tuttu debatti sukupuolen juridisen muuttamisen hyödyntämisestä naisten pukuhuoneisiin pääsemiseksi.

Ongelmia nähtiin lakiesityksessä myös siinä, miten usein sukupuolensa voi juridisesti muuttaa ja miten se rekistereihin merkitään, koska se saattaa luoda rikollisille mahdollisuuden häivyttää henkilölllisyytensä.

Puheeksi otetut kohdat eivät ole isoja asioita verrattuna lain tuomiin muutoksiin, mikä herättää kysymyksiä.

Kokoomuksesta vakuuteltiin kuitenkin Ylen mukaan sekä valiokunnan varapuheenjohtaja Mia Laihon että puolueen eduskuntaryhmän puheenjohtajan Kai Mykkäsen suulla, että puheeksi otetut muutostarpeet eivät estä valikonunnan mietinnön valmistumista vielä tämän vaalikauden aikana. Mutta vaikka mietintö ehtisikin valmistua, ehtiikö eduskunta päättää laista? Laihon ja Mykkäsen mukaan kokoomus haluaa viedä translain uudistusta eteenpäin.