Viime viikon alussa kokoomus kertoi julkisuuteen, että puoluetta ei enää hyväksytty Helsinki Pride -tapahtuman kumppaniksi. Pian saman ratkaisun kertoi saaneensa keskusta. Helsinki Pride -tapahtumaa järjestävän Helsinki Pride yhteisö ry:n puheenjohtaja Senni Moilanen nähtiin selvittämässä yhdistyksen hallituksen ratkaisua kutakuinkin jokaisessa valtakunnan mediassa. Ratkaisun perusteena oli, että puolueet eivät olleet yksimielisesti äänestäneet translain puolesta, sekä joidenkin kansanedustajien transfobinen puhe, josta puolueet eivät irtisanoutuneet.

Vajaan viikon aikana Helsinki Pride yhteisö ry:n hallituksen ratkaisu on saanut kommentteja puolesta ja vastaan. Ratkaisun tultua yksi pettyneimmistä oli kokoomuksen blokissa Helsinki Pride -kulkueessa marssinut setan jäsenjärjestö Kasary.

Kasary twiittasi pettymyksensä Helsinki Pride yhteisö ry:n ratkaisuun.

Tänään asiat muuttuivat. Helsinki Pride yhteisö ry ilmoitti aamulla tiedotteessaan, että hylättyjen puolueiden opiskelija- ja nuorisojärjestöt ovat, ei vain tervetulleita kulkueeseen, vaan ne kutsuttiin kumppaneiksi.

”Helsinki Pride -yhteisön hallitus on sopinut yhteisökumppanuudesta Kansallisen Sateenkaariryhmän, tuttavallisesti Kasaryn, Keskustanuorten ja Keskustaopiskelijoiden kanssa. Kaikki kolme ovat myös vahvistaneet tulevansa mukaan yhteisökumppaneiksemme. Lisäksi Helsinki Pride -yhteisön hallitus on kutsunut mukaan myös Kokoomuksen Opiskelijaliitto Tuhatkunnan, jos yhteisö haluaa liittyä kumppaniksi”, tiedotteessa todetaan.

–  Olemme julkisen keskustelun jälkeen yhä pettyneet Helsinki Pride -yhteisön ratkaisuun Kokoomuksen yhteistyökumppanuuden suhteen, mutta tällä yhteistyöllä toivottavasti pystymme rakentamaan siltaa tuleville vuosille”, kertoo Kasaryn puheenjohtaja Konsta Nupponen tiedotteella ja keskustan järjestöstä kompataan.

– Kiitämme yhteisöä keskustelusta, jonka lopputulemana toimijamme voivat halutessaan osallistua tapahtumaan keskustalaisen organisaation kautta. Meillä on yhteisiä päämääriä”, kertoo Keskustanuorten puheenjohtaja Aleksi Sandroos.

Helsinki Pride yhteisö ry toteaa tiedotteessa, että ”arvostamme vilpittömästi näiden toimijoiden pitkäaikaista ihmisoikeuksien eteen tekemää työtä. Meillä on enemmän yhteisiä kuin erottavia tavoitteita. Nyt jos koskaan on aika jatkaa yhteistyötä, yhteisten tavoitteiden eteen”.

”Toimintatapanamme ei ole kutsua erikseen tiettyjä tahoja yhteisökumppaneiksemme. Nyt kumppanuudesta on poikkeuksellisesti sovittu yhdessä käydyn keskustelun pohjalta”.

Teko on poikkeuksellinen siksikin, että Helsinki Pride ei julkista kumppaneitaan ennen kuin reilun viikon päästä 8. kesäkuuta. Yhdistys on kategorisesti kieltäytynyt myös kommentoimasta muiden puoluiden mahdollisia kumppanuuksia ennen sitä. Samoin SDP:stä ei QX:n kysyessä suostuttu kommentoimaan onko puolue Helsinki Pride -tapahtuman kumppani. Vihreiltä vastausta kommenttipyyntöön ei ole vielä ehtinyt tulla. Nyt siis Helsinki Pride myös julkisti nämä kumppanuudet poikkeusmenettelyllä.