Eilen eduskunnan täysistunto päätti lähettää aloitteen tasa-arvoisesta aviolittolaista lakivaliokuntaan.

Lakivaliokunta päättää, ottaako se aloitteen käsittelyyn vai ei. Valiokunnan puheenjohtaja Anne Holmlund (kok) vastustaa itse lakialoitetta henkilökohtaisesti. Lisäksi valiokunnan 17 jäsenestä vain kuusi on allekirjoittanut aloitteen. Todennäköisesti käsittelyä ei aloiteta.

”Mielestäni aloitetta ei pitäisi ottaa käsittelyyn”, Holmlund sanoo. ” Se on työläs, monimutkainen, siitä puutuu laajempi yhteiskunnallinen keskustelu, eikä sitä ole hallitusohjelmassa.”

”Jos olisi yhteiskunnallinen epäkohta, joka vaatii kiireellisiä toimenpiteitä valiokunnalla olisi velvollisuus ottaa se käsittelyyn”, Holmlund lisää.

Mikäli valiokunta ei ota lakialoitetta käsittelyyn, se pysyy vireillä ja nousee käsittelyyn siinä tapauksessa, että nykyinen hallitus antaa asiaan liittyvän hallituksen esityksen.

Eduskunnan täysistunnossa eilen avioliittolakiin tähtäävän lakialoitteen ensimmäinen allekirjoittaja Alexander Stubb (kok) puolusti lakiuudistusta voimakkaasti.

”Ei ole mitään syytä olla tekemättä lakimuutosta, jolla ei ole mitään kielteisiä vaikutuksia, eikä ole keneltäkään toiselta pois”, Stubb toteaa.

”Tarjoamalla mahdollisuuden avioliittoon myös samaa sukupuolta oleville pareille yhteiskunta osoittaa, että myös nämä parisuhteet ovat yhteiskunnan tunnustuksen arvoisia samoista syistä kuin miehen ja naisen väliset avioliitot”, aloitteen allekirjoittajat toteavat.

Aloitteen allekirjoitti 76 kansanedustajaa. Vihreiden ja vasemmistoliiton ryhmät olivat kokonaisuudessaan aloitteen takana, samoin kaksihenkinen vasenryhmä. Keskustasta allekirjoittajia oli vain yksi, perussuomalaisista ja kristillisdemokraateista ei ollut yhtään allekirjoittajaa.

Aiheesta uutisoi Helsingin Sanomat.