Korealaistaustainen biseksuaali Margaret Cho suuntaa komiikkansa ulkopuoliselle, niille joilla on vaikeuksia sopeutua ympäröivien yhteisöjen antamiin normeihin. Hän käsittelee särmikkäästi seksuaalisuutta, rotua, huumeita, julkisuutta, kulttuuria ja politiikka mitään säästelemättä. Suomessa ehkäpä parhaiten Drop Dead Diva -sarjasta tunnettu näyttelijätär saapuu Helsinkiin uusimman stand up -kiertueensa kanssa 19. joulukuuta.

Nuorena saavutettu kuuluisuus ja kasvaneet ulkonäköpaineet johtivat komediennen tutun kaavan mukaisesti syömishäiriöihin ja päihderiippuvuuteen 1990-luvun puolivälissä. Nykyisin 44-vuotias Cho elää kymmenettä vuotta avoimessa avioliitossa ja tuottaa komiikan lisäksi muun muassa musiikkia. Viime aikojen suurimmaksi vaikutteekseen musiikin saralla hän nimeää Neil Finnin.

– Olen ollut hänen musiikkinsa fani vuodesta 1978 asti. Hänen uusin levynsä on tulossa ulos, jota muuten rakastan, ja hänestä on tullut hyvä ystäväni. Äskettäin soitin myös joidenkin Wilcon jäsenten kanssa – toinen suuresti rakastamani yhtye – ja he ovat myös hyviä ystäviäni.

Mitä tekisit, jollet olisi viihdyttäjä?

– Rakastan eläimiä ja olen hyvä niiden kanssa, joten varmaankin olisin eläinlääkäri.

Kuka on suurin fanisi?

Monet homomiehet haluaisivat sen tittelin!

Kuumin stand up -koomikko lisäksesi?

Amy Schumer saa minut todella nauramaan!

Margaret Cho on toistuvasti puhunut seksuaalivähemmistöjen oikeuksien puolesta. San Franciscon kaupunki antoikin Cholle kiitokseksi kamppailusta oikeudet vihkiä samaa sukupuolta olevia pareja sen tultua laillisesti mahdolliseksi vuonna 2008.

Kenet haluaisit vihkiä?

Koko konkkaronkan. Kaikki naimisiin haluavat – etenkin HLBT-parit.

Cho on myös tunnettu mittavaksi yltyneestä tatuointi harrastuksestaan. Ensimmäisen tatuointinsa Cho teetti vain seitsemän vuotta sitten, mutta hänen ihopinta-alastaan arviolta viidennes on jo tatuoitu.

Mikä on poliittisin tatuointisi?

George Washington ja Abraham Lincoln polvissani! Yksi kumpaisessakin.

Esityksissään Cho pureutuu yhteiskunnan poliittisiin ongelmiin komiikan voimin. Hänen Suomeenkin saapuva Mother-kiertue käsittelee seksuaalisuutta ja politiikka äitiyden kontekstissa.

Miksi poseeraat vintage Honda 300:n päällä Mother-kiertueen kampanjakuvissa?

Se on minun pyöräni! Se on itse asiassa vanhempi kuin minä! Rakastan vintage-moottoripyöriä, etenkin minua vanhempia!

Onko sinulla Suomeen kohdistuvia ennakko-odotuksia?

Odotan kahvin olevan erinomaista!

Miksi suomalaisten tulisi uhmata kylmää säätä ja suunnata katsomaan Mother-showta?

Koska sovin hyvin yhteen kahvin kanssa! Herkullista! Parempaa kuin sillikääryleet.

Margaret Chon Mother -show Savoy-teatterissa 19. joulukuuta klo 20. Liput Lippupalvelusta

QX Gay Map: Margaret Cho – Mother