Sunnuntaina Brasilian presidentivaalit voitti äärioikeistolainen  Jair Bolsonaro. Hän ja hänen sosiaaliliberaali puolueensa aikoo kitkeä korruption, vähentää korkeaa rikollisuuden määrää ja saada maan kurjistuneen talouden takaisin jaloilleen.

Tuore presidentti on kuitenkin julistanut myös kyseenlaisempaa viestiä.

The Guardian listaa artikkelissaan mitä Bolsonaro on sanonut homoista:

“I would be incapable of loving a homosexual son. I’m not going to be a hypocrite: I’d rather my son died in an accident than showed up with some bloke with a moustache.” (June 2011)

“I won’t fight it or discriminate, but if I see two men kissing each other in the street, I’ll whack them.” (October 2002)

“We Brazilians don’t like homosexuals.” (2013)

“Are [gays] demigods? … Just because someone has sex with his excretory organ, it doesn’t make him better than anyone else.” (February 2014)

Bolsonaro ei ole koskaan peitellyt, että hän ei pidä homoista ja yksi hänen tunnetuimmista lauseistaan onkin: ”Kyllä, minä olen homofobi, ja hyvin ylpeä siitä”. Ja tosiaan, hän on sanonut julkisesti, että jos hänen poikansa olisi homo, hän toivoisi tämän kuolevan onnettomuudessa.

Seksuaalivähemmistöt ovat Brasiliassa jo nykyisellään ahtaalla ja nyt he pelkäävät asemansa huonontuvan entisestäänkin. Tänä vuonna syyskuuhun mennessä on 300 lhbtq-ihmistä kuollut viharikoksien uhrina. Tämä vuosi tulee jo olemaan aikaisempi synkempi, sillä viime vuonna viharikoksissa kuolleita oli 387 koko vuoden aikana.

Brasilian vaaleissa toistui jo tutuksi tullut nationalisti-populistinen teema, joka on mullistanut poliittista ilmapiiriä Euroopassa ja USA:ssa. Bolsonaro ei kuitenkaan ole totutun kaltainen oikeistopopulisti, hänen on sanottu muistuttavan enemmän Goebbelsia. Bolsonaro viljelee avoimesti väkivaltaa ja rasismia, on Federico Finchlestein todennut.

USA:n presidentti Donald Trump on jo iloinnut Brasilian vaalituloksesta ja haluaa tiivistää yhteistyötä