Sisustus- ja vaatesuunnittelija Teuvo Loman, 56, sai torstaina tuomion törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Teot ovat tapahtuneet kaksikymmentä vuotta sitten vuonna 1999, jolloin uhri oli 13-vuotias. Helsingin käräjäoikeuden julkisessa selosteessa kerrotaan, että Loman on muun muassa ollut useita kertoja sukupuoliyhteydessä alaikäisen kanssa. Tekoihin ei liittynyt pakottamista, painostamista eikä nöyryyttämistä.

Teosta teki törkeän seksuaalisten tekojen lukumäärä ja moninaisuus ja sukupuoliyhteyksien määrä, osapuolten välinen huomattava 23 vuoden ikäero ja heidän välisensä suhde sekä teon kesto.

Näyttönä oli kirjallista todistelua ja asianomistajan ja neljän todistajan kertomukset.

Vastaajan kertomus ja todistajan kertomus ovat joidenkin keskeisten yksityiskohtien osalta olleet keskenään ristiriitaisia ja vaihdelleet asian käsittelyn eri vaiheissa, kerrotaan oikeuden selosteessa. Oikeus ei kuitenkaan katsonut, että tekoa olisi syytä epäillä.

Oikeus totesi, että hyväksikäytön kohteena oli lapsi, jolle rikos on lapsen iän vuoksi ollut omiaan aiheuttamaan erityistä vahinkoa.

Lomanin tuomio on 1 vuoden 10 kuukauden ehdollinen vankeusrangaistus ja 90 tuntia yhdyskuntapalvelurangaistusta. Lisäksi hänet velvoitettiin maksamaan asianomistajalle kärsimyskorvausta 10 000 euroa korkoineen. Rangaistuksen määräämisessä otettiin huomioon rikoksesta kulunut pitkä aika. Jos tuomio olisi annettu pian teon jälkeen, olisi se ollut noin kaksi ja puoli vuotta vankeutta.