Finlandia-ehdokkaissa lhbtq+Dess Terentjevan Ihana (WSOY) on lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinnon ehdokkaana. Se kertoo yhdeksäsluokkalaisesta Liljasta, joka on panseksuaali. Terentjeva on suomenvenäläinen kirjailija ja tämä on hänen ensimmäinen nuortenromaaninsa.

Pirkko Saisio on ehdokkaana kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnolle romaanillaan Passio (Siltala),jonka kuvaillaan olevan kertomisen taidetta ja kulttuurihistoriallisesti rikas. Kuolema, henkisyys ja kertojan sydämellinen huumori ovat teoksessa vahvasti läsnä.

Dess Terentjeva

Helsinki on liittynyt kansainväliseen Rainbow Cities –verkostoon. Jäsenyys alkoi jo kesäkuussa ja Helsinki on ainoa verkoston jäsen Suomessa, kaikkiaan verkostossa on 39 kaupunkia. Sen tavoitteena on lhbtiq-oikeuksien edistäminen paikallistasolla ja osallisuuden lisääminen sosiaalisesti kestävien kaupunkien rakentamiseksi.

Elska Helsinki: Rauli P

MTV Europe Music Awards lähetetään Unkarista – lavalla nähdään lhbtq+ artisteja. Tänään sunnuntaina lähetettävä EMA ei pokkuroi Unkarin homofobisia lakeja. Lavalla nähdään muiden muassa Ed Sheeran, Imagine Dragons, YungBlud, Griff, Måneskin, Maluma, Girl in Redd  -ja Kim Petras, joka on transikoni. Saksalainen Petras on nuorin henkilö koskaan, joka on korjannut sukupuolensa. (QX.se)

Lue lisää: Unkarissa vastustetiin isosti uutta homofobista lakiehdotusta – turhaan

Kim Petras teki sukupuolen korjaukset 14- ja 16- vuotiaana, nuorimpana maailmassa tuolloin.

Ainoa avoimesti gay-jalkapalloilija pelkää osallistua Qatarin MM-kisoihin. Australialainen Josh Cavallo ei kadu kaapista tuloaan, mutta kertoo pelkäävänsä kisoja valtiossa, jossa homoseksuaalisuudesta voidaan tuomita kuolemaan. ”Kumpi on tärkeämpää, minun elämäni, vai urani?”, Cavallo pohti Guardianin podcastissa. Hän uskoo, että ei uskaltaisi osallistua, jos mahdollisuus tulisi.

Josh Cavallo

Country-kilpailun voittaja juhli suutelemalla poikaystäväänsä. Brothers Osborne palkittiin torstaina parhaana duonoa Country gaalaassa. Veljeksistä toinen, laulaja TJ, 36, tuli julkisesti kaapista vuoden alussa. Voiton kolahdettua TJ suuteli ensin poikaystäväänsä Abi Venturaa ja lähti vasta sitten lavalle vastaanottamaan palkinnon.

EuroGames 2022 valitsi keulakuavakseen tennistähden. Hollantilainen Demi Schuur on Nijmegenin kaupungissa pidettävien kisojen lähettiläs. Hän kertoi asuvansa naisen kanssa 2020. Hän on Hollannin ykkönen naisten tenniksen kaksinpelissä ja maailman rankinglistan 12. (QX.se)

Demi Schuur on EuroGames 2022 kisojen lähettiläs.

Gay-aktivistin mukaan nimettiin laivaHarvey Milk oli ensimmäinen avoimesti homoseksuaali, joka valittiin poliittiseen virkaan 1977. Hän on yksi suurista lhbtq+ sankareista ja liikkeen ikoni. Milk palveli itse koreansodan aikana sota-aluksella, mutta erotettiin homouden takia. Nyt hänen kunniakseen on nimetty sota-alus. (QX.se)

Harvey Milk - vasemmalla henkilö, oikealla laiva.