Sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen eurooppalainen kattojärjestö ILGA-Europe julkaisi tänään vuosiraporttinsa ja sateenkaarikartan 49 Euroopan maan ihmisoikeustilanteesta.

Suomen sijoitus vertailussa on nyt vasta 12. pudoten aiemmalta jaetulta 6. sijalta. Suomessa toteutuu vain 60 prosenttia ILGA-Europen edellyttämistä toimista hlbti-ihmisten ihmisoikeuksien takaamiseksi. Syy on yksinkertainen, Suomen ihmisoikeustilanne ei ole parantunut ja muut maat ovat parantaneet lainsäädäntöjään. Tanskassa syrjintäsuoja parani ja seksuaalinen suuntautuminen ja sukupuoli-identiteetti lisättiin viharikoksen tunnusmerkistöön. Saksa kielsi intersukupuolisten lasten tarpeettoman sukuelinkirurgian ja Ranska kielsi eheytyksen.

ILGA Eurooppa vuosiraportti 2022

Kärjessä jatkaa Malta jo seitsemättä vuotta, kakkosena on Tanska, kolmantena Belgia.

”Toiveet nykyisen hallituksen toimista sateenkaari-ihmisten oikeuksien edistämiseksi ovat olleet korkealla. Onkin surullista todeta, että Suomi on nyt tippunut Pohjoismaista viimeiseksi Euroopan sateenkaarikartalla”, sanoo Setan pääsihteeri Kerttu Tarjamo, Setan tiedotteessa.

EU-maista heikoin tilanne on Bulgariassa, Romaniassa ja Puolassa, jossa yhdistymisvapautta on rajoitettu kieltämällä pride-tapahtumia. Unkarin sijoitus heikkeni hlbtqi-vihamielisten lakien säätämisen vuoksi.

Tämän vuoden tulokset eivät ole kuitenkaan suoraan vertaiskelpoisia edellisiin, sillä  vertailuun lisättiin omaksi kategoriakseen intersukupuolisten oikeudet.

Suomi ei ole kielletty intersukupuolisten lasten lääketieteellisesti tarpeettomia hormoni- ja leikkaushoitoja, vaikka asia hallitusohjelmassa onkin.

Alaikäisten jättäminen translain uudistuksen ulkopuolelle kertoo piittaamattomuudesta lapsen oikeuksia kohtaan, Setan tiedotteessa todetaan. Sukupuolen juridinen vahvistaminen on lapsen edun mukaista.

Suomen sijoitusta laskee myös intersukupuolisten oikeuksien loukkaaminen, puutteet sateenkaari-ihmisten suojelemisessa heihin kohdistuvilta eheyttämistoimilta ja sateenkaariperheiden eriarvoinen asema.

Oikeusministeriön viimeisimmän selvityksen mukaan Suomeen tarvitaan kattava sateenkaaripoliittinen toimintaohjelma, jota suosittelee myös Euroopan komissio. Seta on ajanut ohjelman tekemistä yli kymmenen vuotta.

”Toimintaohjelma tarvitaan, jotta sateenkaari-ihmisten oikeuksia voitaisiin edistää kokonaisvaltaisesti ja tavoitteellisesti. Sateenkaari-ihmisten arjessa on yhä liikaa syrjintää, häirintää ja väkivaltaa. Valtaosa joutuu piilottelemaan itseään kouluissa ja työelämässä, koska ei luoteta siihen, että syrjintään puututtaisiin. On myös lukuisia esteitä vaikkapa sateenkaarimiehille perustaa perhe tai trans- ja muunsukupuolisille saada tarvitsemiaan hoitoja”, pääsihteeri Tarjamo listaa.