Iso-Britanniassa raportoitiin 7. toukokuuta yksi apinarokkotapaus. Henkilö oli juuri ollut Nigeriassa, missä hänen epäillään saaneen kyseisen virustartunnan. Viikkoa myöhemmin todettiin kaksi tapausta lisää Lontoossa, potilaat asuivat yhdessä eikä heitä voitu yhdistää ensimmäiseen tapaukseen. Viime maanantaina löytyi neljä uutta tartunnan saanutta. Kolme Lontoossa ja yksi koillis-Englannissa. Brittiläisen terveysviranomaisen mukaan neljää viimeisintä tapausta ei saatu yhdistettyä kolmeen aiempaan ja tartunnan saaneet ovat identiteetiltään homo- tai biseksuaaleja. Apinarokon epäillään tarttuneen ruumminnesteiden ja tai lähikontaktin välityksellä ja on aiheellista varoittaa siitä miehiä, joilla on seksiä miesten kanssa.

– Ei ole mitään näyttöä siitä, että tämä virus leviäisi seksuaalisessa kanssakäymisessä, kuten hiv-virus tekee. Kyse on todennäköisesti siitä, että läheinen kontakti seksin tai intiimin toiminnan aikana, kuten pidempi ihokontakti, on avaintekijä tämän viruksen tarttumisessa, sanoo tutkimusassistentti Michael Head The Guardianille.

Koska Iso-Britanniassa löydetyt tartunnat ovat olleet miehillä joilla on seksiä miesten kanssa on tälle homo- ja bi-miehille suunnattu tällä viikolla annettu varoitus tarkkailla ”epätavallista ihottumaa tai vammaa missä tahansa kehon osassa,  mutta erityisesti sukupuolielimessä”.

Keskiviikkona raportoitiin viisi apinarokkotapausta Portugalissa, missä selvitetään 15 muuta epäiltyä tapausta. Potilaat ovat nuoria miehiä Lissabonista tai sen lähistöltä. Espanjan viranomaiset vahvistivat samanaikaisesti 23 epäiltyä tartuntaa Madridissa.

Mikä apinarokko on?

Apinarokko on apinarokkoviruksen aiheuttama isorokkoa muistuttava sairaus. Kyseinen virus voi tarttua eläimistä ihmisiin, sitä esiintyy pääasiassa Afrikan sademetsissä. Tarkkaa tietoa tartunnan saamisesta, tartuntatavasta ja itämisajasta ei ole, mutta kontaktin tartunnan saaneeseen eläimeen arvellaan olevan tavanomaisin tartuntatie.

Apinarokko sairautena muistuttaa isorokkoa, mutta on usein miedompi. Brittien terveysviranomaisen mukaan kuolleisuus apinarokkoon on Afrikassa raportoitu olevan kymmenen prosenttia.

Apinarokon alussa tyypillisiä oireita ovat kuume, päänsärky, lihaskipu, selkäkipu, turvonneet imusolmukkeet, palelu ja väsymys. Tämän jälkeen kehittyy iho-oireita, jotka usein alkavat kasvoista ja leviävät sitten kaikkialle kehoon. Sairaus kestää yleensä kahdesta neljään viikkoa.

Apinarokkoa ei ole vielä löytynyt Suomesta (toim. huom.).