Poliisin mukaan perjantain ja lauantain välisenä yönä pian kello yhden jälkeen alkoi ampuminen suositun homobaari London pubin ulkopuolella. Poliisi sai hälytyksen kello 01.14 ja hyökkääjä oli saatu jo pian kiinni viisi minuuttia myöhemmin.

Ammuskelussa kuoli kaksi 50-60 vuotiasta miestä. Haavoittuneita on useita, sairaalaan kuljetettu 14, joista kolme vakavasti loukkaantuneita. Kaikkiaan loukkaantuneita on 21.

– Näin miehen tulevan paikalle laukun kanssa, hän otti aseen esiin ja alkoi ampua, kertoo todistaja Olav Rønneberg NRK:lle. Hetkessä kaikki menivät paniikkiin ja epätoivoon ja kadulla oli kuolleita.

London Pub on 1979 perustettu gaybaari. Se toteaa verkkosivullaan olevansa ”gay päämaja” (gay headquearters) ja ”Oslon oivallisin gay baari ja klubi”. Se sijaitsee Oslon vilkkaalla baarikadulla. Vieressä on jazzklubi ja pubi, mutta ampuminen oli suunnattu gaybaariin.

Oslossa vietetään Pride-viikkoa. Oslo Pride on kuitenkin ammuskelun jälkeen perunut kaikki tapahtumat myös lauantain pridekulkueen poliisin suosituksesta.

Poliisi tutkii ammuskelua terrorismina. BBC kertoo ampujan olleen Norjan turvallisuuspalvelun tiedossa. Asiasta uutisoivat ensin mm. norjalainen VG ja meillä HS. Ampuja on 42-vuotias Norjan kansalainen ja alun perin Iranista, kertoo CNN. Hänellä on aiemmin ollut vain pieniä tuomiota, huumausainerikos ja veitsen hallussapito. Viime öisessä ampumisessa hän käytti kahta asetta. Aiemmista tuomioista käy ilmi, että miehellä on ollut mielenterveysongelmia, kertoi NRK.

Poliisi kertoi iltapäivällä tiedotustilaisuudessaan, että Norjassa on nyt korotettu terrorisminuhkantasoa. Vielä on epävarmaa, mikä on ampumisen motiivi, mutta jo 2015 ampujan yhteyksistä ääri-islamistisiin ryhmiin on oltu huolissaan.

”We are queer, we are here – we won’t dissapear”

Oslo Priden ilmoitus pridekulkueen ja muiden tapahtumien peruuttamisesta saa kritiikkiä Oslo Priden Facebook-sivulla olevan ilmoituksen kommenteissa. Moni toteaa, että terrorismille ei tule antautua ja että kyseessä on poliisin vain varmuuden vuoksi antama suositus perua kulkue. Priden todetaan tällaisessa tilanteessa olevan tärkeämpi kuin koskaan. Jotkut totevat lähtevänsä Oslon kulkueeseen oli sitä virallisesti tai ei.

– Meidän on osallistuttava [pridekulkueeseen] nyt enemmän kuin koskaan ennen.

Pridekulkuetta pienempi joukko, mutta silti tuhansia mielenosoittaja kokoontui Oslossa ja muodosti kulkueen, kun virallista kulkuetta ei ollut. Pride on aina uhmannut sortoa.

Mielenosoitus lauantaina Oslossa, kun pridekulkue peruutettiin.
Mielenosoitus lauantaina Oslossa, kun pridekulkue peruutettiin.
Kukkia London Pubin edustalla.

Päivitetty viimeksi klo 17:35.