HBO-dokumentti Love to Love You, Donna Summer tulee katsovaksi 20.toukokuuta HBO Maxille.

Dokumentin on ohjannut Oscar- ja Emmy- palkittu Roger Ross Williams ja Donna Summerin tytär Brooklyn Sudano.

Dokumentin kerrotaan antavan syvällisen näkökulman ikonisen laulajan elämään. Donna Summerin ääni ja esiintyminen ovat elementillinen osa vähintään 10 vuoden jaksoa 1976-1986. Musiikkityylien muuttuessa muut artistit muodustuivat määrääviksi, vaikka Donna Summer ei koskaan lopettanutkaan esiintymisiään. Hän kuoli syöpään 17. toukokuuta 2012 vasta 63 vuotiaana.

Dokumentissa nähdään runsaasti videomateriaalia sillä Donna Summer oli itsekin innokas kuvaaja.

Dokumentti kertoo musikaaliesiintyjän tiestä klubimusiikin ensimmäiseksi tähdeksi ja hallitsevaksi kuninkaalliseksi. Hänen kerrotaan antaneen nimen kokonaiselle musiikkigenrelle, 80-luvun etenkin, mutta ei pelkästään, gay-klubeja hallinneelle HiNRG:lle. Hän oli myös ensimmäinen musta naispuolinen laulaja, jonka video pääsi MTV:lle, vuosi oli 1983 ja kappale She Works Hard for the Money. Ensimmäinen musta miesartisti MTV:llä oli Michael Jackson. Niin suuri Donna oli.

Donna Summer oli virtuoosimainen laulaja ja valloittava esiintyjä. 80-luvun tullen hänen uskonnollisuutensa tuli enemmän pinnalle, mutta hän ei kuitenkaan alkanut sanoittaa kappaleitaan uudelleen sen mukaisesti kuten Gloria Gaynor.

Dokumentissa käsitellään myös Donnan väitettyä homofobiaa: Queer-aktivisti ja toimittaja väitti Donnan lausuneen homofobisen kommentin yhden kiertueensa konsertin aikana 1983, mikä johti Donna Summerin julkiseen cancelointiin. Koska dokumentin ohjannut Williams on gaymies, häntä kiinnosti tämä vaihe, jonka Donna Summer itsekin koki hyvin raskaana. 30 vuotta aiemmin tapahtunut seikka muistettiin mainita Donna Summerin muistokirjoituksissa Suomessakin, vaikka väitettyä tapahtumaa ei täällä 80-luvulla uutisoitu lainkaan.

– Perintösi merkkaaminen tuollaisella asteriskilla oli tuhoisaa. Se [vuosi 1983] oli äidille hyvin vaikeaa aikaa päästä eteenpäin, koska hän rakasti ihmisiä ja etenkin sitä [gay-] yhteisöä, kuvaili Donna Summerin tytär ja dokumentin toinen ohjaaja Brooklyn Sudano Guardianille. Sittemin Donna Summer esiintyi muiden muassa Pride-tapahtumissa.

– Donna ei ollut yhtään diiva. Meitä varoitettiin tekemestä levyä hänen kanssaan sen homovastaisen jutun takia. Mutta mikä ääni hänellä oli, muistelee Donnaa 1980-luvun lopulla tuottanut Pete Waterman ITV:lle.

– Hänellä oli tapana lämmitellä ääntään naisten toiletissa ja kaikki rakennuksessa olijat vain pysähtyivät ja kuuntelivat häntä.

Donnan ainutlaatuisen äänenkäytön muistaa myös tuottaja Pete Belotte.

– Paras ääni, mitä olen koskaan äänittänyt.

Belotte on tuottanut muiden muassa Janet Jacksonia, Tina Turneria, Mireille Mathieuta, Melba Moorea ja Hannah Jonesia.

Love to Love You, Donna Summer tulee katsovaksi 20.toukokuuta HBO Maxille.

Donna Summer