Lil Nas X:n uusi sinkku Montero (Call Me By Your Name) julkaistiin perjantaina. Harvoin on uusi sinkku noussut näin lujaa yhden viikonlopun aikana. Montero on Spotifyn 9. maailmassa ja hopeasijalla USA:ssa heti Justin Biebersin & Daniel Cesarsin Peaches jälkeen.

Lisäksi Lil Nas X on hallinnut otsikoita kappaleen videolla, missä laulaja vehtaa Helvetissä itse Saatanan sylissä – ja edessä.

Twitterissä videota on kommentoitu villisti.

”Mitä tämä on? Niin saatanallista! Miten ihmiset eivät ymmärrä, että musiikkiteollisuudessa on vaikka kuinka paljon pirullisia ja saatanallisia ihmisiä? Video on selvästi rituaali, gay agenda ja estetiikaltaan paholaismainen”.

”Demonit ovat todellisia ja ne ovat keskuudessamme”.

”Paholainen yrittää napata niin monta kuin pystyy. Saatanalla on vain vähän aikaa ja toimii siksi agressiivisesti. Jengi päätyy suoraan helvettiin ja pitää sitä siistinä.”

Lil Nas X suhtautuu arvosteluun tyynesti ja twiittaisi jo perjantaina ensimmäisten reaktioden jälkeen: ”Meillä on joukkoampumisia joka viikko, mille hallituksemme ei tee mitään. Se, että minä vehtaan tietokoneanimoidulla strippitangolla ei tuhoa yhteiskuntaa”.

Saa syytteen Niken kopioinnista

Lil Nas X on ollut otsikoissa myös muusta syystä, kuin flirtailusta paholaisen kanssa. Hänen MSCHF nimisen yrityksen kanssa julkaisemansa kenkäkokoelma perustuu muokattuihin Niken tossuihin, jotka ovat väritykseltään mustaa ja punaista ja joissa on tippa ihmisverta. Kenkien hinta on 1018 dollaria parilta. Kenkien inspiraationa kerrotaan olevan Raamatun pätkä: Jeesus sanoi heille: ”Minä näin, kuinka Saatana sinkoutui taivaasta kuin salama” (Luukkaan evankeliumi 10:18).

Räppärin kenkäbisnes saikin monet liekkeihin. Kristitty kuvernööri Kristi Noem ilmestyi Twitteriin tuomitsemaan saatanalliset kengät: ”Me annamme lastemme ymmärtää, että tämä tuote ei ole vain ”ok”, vaan se on ainutlaatuinen. Mutta tiedättekö, mikä on vielä ainutlaatuisemi? Heidän Jumalalta saadut ikuiset sielunsa”.

Lil Nas  X otti tämänkin kritiikin rauhalliseti ja latasi klipin videosta, missä hän laulaa ”fuck it let’s ride” tanssiessaan intiimistä pirulle.

Normalisoi queer-estetiikan

Tietenkin Lil Nas X saa ylistystä sen takia, että hän kulkee omaa polkuaan ja etenkin videon überqueerin estetiikan takia. Osansa voi olla silläkin, että kappaleella on sama nimi kuin 2017 Oscar-palkitulla elokuvalla. Videolla Lil Nas X vaihtaa peruukkeja ja asuja niin usein, että kuka tahansa RuPaul-drag jää taakse. Paholaiselle lapdancen antaeassaan hänellä on yllään vain alusvaatteet ja korkeakorkoiset saappaat.

Samanaikaisesti sinkun julkistuksen kanssa Lil Nas X julkaisi myös Instagrammissa henkilökohtaisen kirjeen 14-vuotiaalle itselleen: ”Rakas 14-vuotias Montero (Lil Nas X:n etunimi), kirjoitin meidän nimeämme kantavan kappaleen. Se kertoo kundista, jonka tapasin viime kesänä. Tiedän, että lupasimme ettemme koskaan tulisi kaapista julkisesti, tiedän että lupasimme olla tietynlainen homo, tiedän, että lupasimme viedä salaisuutemme hautaan, mutta tämä tulee avaamaan ovia niin monille queerihmisille”.

Elokuva- ja tv-lehti Variety ylistää videota siitä, että se tulee avaamaan ovia, jotka ovat pitkään olleet suljettuja queer-artisteille.