Itävallan viranomaiset ilmoittivat maanantaina estäneensä epäillyn hyökkäyksen Wien Pride -kulkuetta vastaan. Vain tuntia ennen paraatin alkamista kolme henkilöä pidätettiin ratsian yhteydessä, iältään 14-, 17- ja 20-vuotiaat. Lisäksi aseita ja tietokonelaitteita takavarikoitiin  Epäillyt ovat Islamilaisen valtion (IS) jihadistimiliisin kannattajia, joiden juuret ovat Tšetšeniassa tai Bosniassa. He suunnittelivat mahdollista hyökkäystä kulkueeseen veitsillä tai ajoneuvoilla.

Kaksi pidätetyistä on edelleen pidätettynä. 17-vuotiaan miehen 20-vuotias veli on vapautettu, koska häntä kohtaan ei ole epäilyjä, raportoi Queer.de. Syyttäjän mukaan epäillyt kiistävät väitetyt hyökkäyssuunnitelmat. Parhaillaan selvitellään, ovatko epäillyt muodostaneet terroristijärjestön ja rikollisjärjestön.

Tapaus on herättänyt keskustelua radikalisoitumisesta verkossa ja sosiaalisten verkostojen säätelystä. Samanaikaisesti asiantuntijat korostavat, että islamistien radikalisoituminen on vähentynyt viime vuosina, mutta nyt on nähtävissä sen siirtyminen yhä nuorempiin ikäryhmiin.

Huolista ja pidätyksistä huolimatta Wien PrideN kulkue eteni suunnitellusti ja sai runsaasti osallistujia. Poliisi oli myös vahvalla miehityksellä läsnä varmistamassa turvallisuuden kulkueen aikana ja saattamassa samanaikaisesta hlbtq+  -vastaista mielenosoitusta.