RFSL Uppsala, joka on Uppsala Priden järjestäjä, on ilmoittanut Ruotsin vankeinhoitolaitokselle (Kriminalvården), että se ei ole tervetullut osallistumaan Uppsala Priden kulkueeseen 16. syyskuuta UNT kirjoittaa.

Uppsalan Pride päätti jo vuonna 2012 asettaa PrideSverigestä poikkeavia ylimääräisiä ehtoja kulkueeseen osallistumiselle. Silloin puolue Liberaalit ei saanut osallistua, koska Uppsala Pride oli ”antikapitalistinen” tapahtuma.

Tänä vuonna syy kieltää vankeinhoitolaitokselta  osallistuminen, on sen yhteys poliisiin. Vankeinhoitolaitos itsessään ei ole ongelmallinen, sanoo RFSL Priden puheenjohtaja Ceres Haglund ja selvittää, että päätöksessä kieltää ”poliisin, poliitikkojen ja voittoa tavoittelevien yritysten” osallistuminen , koskee muiden osallistujien ”mukavuutta”.

Poliisin osallistumisen pridekulkueseen virallisena osastona ja jopa avoimesti poliiseina toimivien hlbtq-ihmisten osallistumisen kieltäminen aiheutti runsaasti keskustelua New Yorkissa vuonna 2021. Siellä poliisien, mukaan lukien hlbtq-poliisiyhdistyksen, osallistuminen prideen on kielletty vuoteen 2025 asti.

RFSL Uppsalan päätös aiheutti sen, että maltillisen kokoomuksen hlbtq-järjestö Öppna moderater jättää Uppsalan pridekulkueen väliin.

– Uppsalan poliisi ja vankeinhoitolaitos ovat tärkeitä toimijoita, jotka tekevät kaikkensa edistääkseen kaikkien uppsalalaisten turvallisuutta  katsomatta seksuaalista suuntautumista, sanoo Edvin Alam, Avoimien moderaattien Uppsalan kunnan puheenjohtaja

– Olen pahoillani, että RFSL Uppsala valitsi väärillä perusteilla sulkea poliisin ja vankeinhoitolaitoksen ulos Uppsala Pridestä. Tämä tulee  johtamaan lisääntyneeseen polarisaatioon ja siihen, että harvemmat ihmiset haluavat tukea pridetapahtumia ympäri Ruotsia, hän jatkaa ja sanoo, ettei Uppsala Priden päätöstä pidä sekoittaa ”koko RFSL:ään ja Prideen koko Ruotsissa”.